9 от най-странните тропически плодове
Любопитно 30.05.2018 16:39
Препоръчително е да ядем поне по пет пъти на ден плодове и зеленчуци. Понякога обаче ни писва да консумираме едни и същи и ни се иска да разнообразим с нещо по-интересно.
По света има огромно разнообразие от плодове - някои, от които са не само много вкусни, но и достатъчно екзотични, за да събудят интереса ни и да пожелаем да зарадваме небцето си. Вижте девет от най-странните тропически плодове.
Рамбутан
Името рамбутан означава "космат" на индонезийски, филипински и малайски. Този плод несъмнено се характеризира с космат вид. Външността му не е особено апетитна, но бялата водниста вътрешност има много сладък вкус. Рамбутанът се слави с богато съдържание във витамин С и калий.
Анато
Познат и като ачиоте, това всъщност е семето на дърво със същото име, което се среща в тропическите райони на Америка, като Колумбия, Бразилия или Еквадор. Анато има силен червен цвят, който се извлича от неговите семена и обикновено се използва за оцветяване, и като подправка в традиционните местни храни.
Тамарийо
Отглежда се в тропически райони, има горчив вкус и формата му напомня за домат. Ето защо плодът е известен и като доматено дърво. Тамарийото се характеризира с високо съдържание на желязо, калий, магнезий, фосфор и витамини А, С и Е.
Кивано
Известен и като Африканска рогата краставица, киваното е страхотен плод, който, когато е узрял, придобива жълто-оранжев цвят отвън, а вътрешността му става лимонено-зелена.
Семената на плода се ядат, а текстурата около тях е като желе. Киваното представлява интересна смесица от вкусове, които съчетават тези на краставици, тиквички, киви и банани. Плодът е богат на калий, магнезий и витамини А и С.
Мангостин
Екзотичният мангостин е плод с произход от Южна Азия. Изключително ценен е, заради интересния си вкус и високото съдържание на антиоксиданти. Откроява се и със своите противовъзпалителни ефекти. Много хора го наричат "Кралицата на плодовете", заради разнообразните му полезни свойства за организма.
Ръката на Буда
Този странен цитрусов плод с интересна форма има много приятен лимонов аромат. На вкус е нито кисел, нито горчив и няма почти никакви пулпи. Не се използва широко за кулинарни цели, но наситеният аромат прави ръката на буда идеален за създаване на дестилати, цитрусови масла и освежители за въздух.
Карамбола
Карамболата е сладък плод с много оригинална форма. Съдържа витамини А и С, фосфор и калий. Яде се както суров, така и сготвен. Кората му също е годна за консумация. Наричан още плод-звезда, карамболата се използва и за декорация, заради формата, която получава като го срежем.
Питая
Питаята, по-известна като драконов плод, расте в различни видове кактус. Плодът, който не е прекалено сладък на вкус, има бодли по кората и се среща в три разновидности, но винаги със семена. Познатите видове са жълт отвън с бяла вътрешност, червена кора с бял плод, или червен отвън и отвътре.
Драконовият плод е богат на витамини В и С, калций, желязо и фосфор. Семената, които са годни за консумация, съдържат полезни мастни киселини.
Личи
С произход от Филипините, личито е високо ценено в китайската кухня. Вътрешността му е бяла и се яде, за разлика от семената обаче, които не са годни за консумация.
Плодът се слави със своя леко кисел и много отличителен вкус и аромат. Личи съдържа големи дози витамин С и калий. /lifestyle.bg
По света има огромно разнообразие от плодове - някои, от които са не само много вкусни, но и достатъчно екзотични, за да събудят интереса ни и да пожелаем да зарадваме небцето си. Вижте девет от най-странните тропически плодове.
Рамбутан
Името рамбутан означава "космат" на индонезийски, филипински и малайски. Този плод несъмнено се характеризира с космат вид. Външността му не е особено апетитна, но бялата водниста вътрешност има много сладък вкус. Рамбутанът се слави с богато съдържание във витамин С и калий.
Анато
Познат и като ачиоте, това всъщност е семето на дърво със същото име, което се среща в тропическите райони на Америка, като Колумбия, Бразилия или Еквадор. Анато има силен червен цвят, който се извлича от неговите семена и обикновено се използва за оцветяване, и като подправка в традиционните местни храни.
Тамарийо
Отглежда се в тропически райони, има горчив вкус и формата му напомня за домат. Ето защо плодът е известен и като доматено дърво. Тамарийото се характеризира с високо съдържание на желязо, калий, магнезий, фосфор и витамини А, С и Е.
Кивано
Известен и като Африканска рогата краставица, киваното е страхотен плод, който, когато е узрял, придобива жълто-оранжев цвят отвън, а вътрешността му става лимонено-зелена.
Семената на плода се ядат, а текстурата около тях е като желе. Киваното представлява интересна смесица от вкусове, които съчетават тези на краставици, тиквички, киви и банани. Плодът е богат на калий, магнезий и витамини А и С.
Мангостин
Екзотичният мангостин е плод с произход от Южна Азия. Изключително ценен е, заради интересния си вкус и високото съдържание на антиоксиданти. Откроява се и със своите противовъзпалителни ефекти. Много хора го наричат "Кралицата на плодовете", заради разнообразните му полезни свойства за организма.
Ръката на Буда
Този странен цитрусов плод с интересна форма има много приятен лимонов аромат. На вкус е нито кисел, нито горчив и няма почти никакви пулпи. Не се използва широко за кулинарни цели, но наситеният аромат прави ръката на буда идеален за създаване на дестилати, цитрусови масла и освежители за въздух.
Карамбола
Карамболата е сладък плод с много оригинална форма. Съдържа витамини А и С, фосфор и калий. Яде се както суров, така и сготвен. Кората му също е годна за консумация. Наричан още плод-звезда, карамболата се използва и за декорация, заради формата, която получава като го срежем.
Питая
Питаята, по-известна като драконов плод, расте в различни видове кактус. Плодът, който не е прекалено сладък на вкус, има бодли по кората и се среща в три разновидности, но винаги със семена. Познатите видове са жълт отвън с бяла вътрешност, червена кора с бял плод, или червен отвън и отвътре.
Драконовият плод е богат на витамини В и С, калций, желязо и фосфор. Семената, които са годни за консумация, съдържат полезни мастни киселини.
Личи
С произход от Филипините, личито е високо ценено в китайската кухня. Вътрешността му е бяла и се яде, за разлика от семената обаче, които не са годни за консумация.
Плодът се слави със своя леко кисел и много отличителен вкус и аромат. Личи съдържа големи дози витамин С и калий. /lifestyle.bg
![]() |
1 | 2.03013 |
![]() |
1 | 2.31082 |
![]() |
10 | 3.9295 |
![]() |
100 | 5.55842 |
![]() |
1 | 1.82702 |
Последни новини
- 00:53 Испания не допусна сензация на Евро 2024
- 22:47 Верстапен провали себе си и Норис в битката за победата, тя отиде при късметлията Ръсел
- 22:40 Байдън към спонсорите си: Вечерта ми не беше страхотна, но ви обещавам, че ще спечелим тези избори
- 22:35 "Да, България" предоговаря споразумението с ПП-ДБ, иска разширяване на коалицията
- 22:31 Катастрофа за Макрон, триумф за Льо Пен и Бардела̀ на изборите във Франция
- 22:27 Руският патриарх поздрави Даниил: Руската църква съпреживява радостта на БПЦ
- 22:22 Късметът и магическа задна ножица спасиха безлична Англия от огромен провал
- 21:22 Хороскоп за понеделник, 1 юли 2024 г.