Учени от УХТ откриха: Прасетата наддават по-бързо с фураж с маслодайна роза
Наука 15.02.2018 11:40
Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив откриха, че прасетата наддават по-бързо, а и месото им е по-вкусно, ако животните бъдат хранени с фураж, обогатен с екстракт от сибирска лиственица и отработен цвят на маслодайна роза.
Научното изследване на екипа, чийто ръководител е зам.-ректорът на университета проф. Стефан Драгоев, включвало експеримент с пет групи прасета. На първите бил даван обикновен фураж, а на останалите – обогатен с двете съставки фураж, но в различни съотношения.
Било установено, че прасетата, които се хранят с обогатения фураж, наддавали много по-бързо и че в месото им така нареченият „лош холестерол”, бил намалял с около 14%.
Животните, които получавали фураж с екстракт от сибирска лиственица, наддали с 9,5 килограма повече от останалите. Според учените сибирската лиственица е известна като „тайното оръжие” на руснаците по време на Втората световна война.
Те знаели, че ако нямат дълго време храна, могат да оцелеят, ако смучат кора от дървото. Маслодайната роза съдържа антиоксиданти и ако отпадъкът от производството й се използва като съставка при фуража на свинете, ще има освен добър икономически, така също и екологичен ефект.
Подобен експеримент с добавяне на розов цвят и екстракт от лиственица учените ще направят и с храната на агнета, за да установят как на тях им влияе обогатеният фураж. /monitor.bg
Научното изследване на екипа, чийто ръководител е зам.-ректорът на университета проф. Стефан Драгоев, включвало експеримент с пет групи прасета. На първите бил даван обикновен фураж, а на останалите – обогатен с двете съставки фураж, но в различни съотношения.
Било установено, че прасетата, които се хранят с обогатения фураж, наддавали много по-бързо и че в месото им така нареченият „лош холестерол”, бил намалял с около 14%.
Животните, които получавали фураж с екстракт от сибирска лиственица, наддали с 9,5 килограма повече от останалите. Според учените сибирската лиственица е известна като „тайното оръжие” на руснаците по време на Втората световна война.
Те знаели, че ако нямат дълго време храна, могат да оцелеят, ако смучат кора от дървото. Маслодайната роза съдържа антиоксиданти и ако отпадъкът от производството й се използва като съставка при фуража на свинете, ще има освен добър икономически, така също и екологичен ефект.
Подобен експеримент с добавяне на розов цвят и екстракт от лиственица учените ще направят и с храната на агнета, за да установят как на тях им влияе обогатеният фураж. /monitor.bg
CHF | 1 | 2.08133 |
GBP | 1 | 2.3337 |
RON | 10 | 3.93258 |
TRY | 100 | 5.37003 |
USD | 1 | 1.89794 |
Последни новини
- 21:49 Пожар горя в незаконно сметище за гуми до варненското село Казашко
- 21:12 Хороскоп за петък, 10 януари 2025 г.
- 19:31 МВР подготвя поръчка за бодикамери за полицаите за 70 млн. лева
- 19:23 Кой е Жозеф Аун - командващият армията на Ливан, който бе избран за президент
- 19:14 Пожарът в Лос Анджелис погълна къщата на Матю Пери
- 19:06 „НЕ БЯХ АЗ“ – Продължение на филма „Вчера“ идва във Варна
- 18:59 През 2025 година поскъпването на златото ще продължи, но с по-бавни темпове
- 18:51 Илън Мъск и Джеф Безос ще доставят почва от Марс на Земята?