Добра новина за феновете на шоколада
Любопитно 25.06.2016 12:23
Маниаци на шоколад, седите ли? Изследователи току-що откриха начин да направят по-малко калоричен шоколада. Те измислиха рецепта с понижено съдържание на мазнини. С добавянето на електрически заряд разтопеното изкушение става достатъчно меко, за да бъде обработено. Според дегустаторите вкусът е същият като на оригинала, който обаче е доста по-калоричен.
Така, ако преди чувствахте вина, че ядете шоколад, сега можете да бъдете по-малко виновни. Изследователи от университета Темпъл във Филаделфия наскоро публикуваха откритията си в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Те споделят как, използвайки електричество, могат да произвеждат шоколад. Сред спонсорите на проучването е известната компания Mars. Ключово при производството на шоколад е да се накара какаото да получи точната консистенция, пише profit.bg.
Именно в този процес се налага употребата на много мазнини. Когато подлагате шоколада на въздействието на електричеството, можете да използвате 10% по-малко мазнини или масла. Резултатът обаче няма да се промени.
Според учените след още няколко изследвания е възможно количеството на мазнините да се понижи с 20%. Дегустатори твърдят, че вкусът на шоколада остава такъв, какъвто го знаем. За някои дори е по-добър. Преди обаче да се развълнувате, драги фенове на шоколада, трябва да знаете, че проучванията продължат и финалната оценка е ваша, щом продуктът бъде пуснат на пазара. /БЛИЦ
Така, ако преди чувствахте вина, че ядете шоколад, сега можете да бъдете по-малко виновни. Изследователи от университета Темпъл във Филаделфия наскоро публикуваха откритията си в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Те споделят как, използвайки електричество, могат да произвеждат шоколад. Сред спонсорите на проучването е известната компания Mars. Ключово при производството на шоколад е да се накара какаото да получи точната консистенция, пише profit.bg.
Именно в този процес се налага употребата на много мазнини. Когато подлагате шоколада на въздействието на електричеството, можете да използвате 10% по-малко мазнини или масла. Резултатът обаче няма да се промени.
Според учените след още няколко изследвания е възможно количеството на мазнините да се понижи с 20%. Дегустатори твърдят, че вкусът на шоколада остава такъв, какъвто го знаем. За някои дори е по-добър. Преди обаче да се развълнувате, драги фенове на шоколада, трябва да знаете, че проучванията продължат и финалната оценка е ваша, щом продуктът бъде пуснат на пазара. /БЛИЦ
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 април 2024 г.
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов