Още снимки:
test

Проф. Йотова, ендокринолог: По-добре вода от чешмата, отколкото минерална

16.03.2016 14.23

Водата от чешмата е най-правилната за пиене, тъй като е ниско минерализирана. Тя е по-подходяща за деца от тази, която се продава. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик ендокринологът проф. Виолета Йотова – шеф на Детското отделение в болница „Св. Марина“. Празно шише и вода от вкъщи е по-правилно решение за учениците, отколкото да им се дават пари за вода с високо минерално съдържание, посочи специалистът.

„Минералната вода е лечебно средство от дълбока древност, но при различни състояния със специфична насоченост. За децата може да бъде дори вредна“, добави медикът.

Д-р Йотова съветва родителите да приготвят домашна храна, с която децата да се хранят на училище, или да ги запишат на стол.

„Когато даваме пари на децата това не е процес на състезание кой колко е заможен, а са реални калории. Бих посъветвала родителите - вземете 2 или 5 лева, колкото давате на детето си. Идете в магазина, където то ходи и помолете да ви продадат това, което най-много се купува. Родителите ще бъдат ужасени. За 2 лева може да се купи вафла, чипс, малък шоколад, студен чай“, обясни проф. Йотова.

По нейни думи идеалното дневно меню на децата е закуска без много продукти – половин филия черен хляб със сирене например, вода от дома, обяд в стола или с домашна храна. Следобед детето може да хапне нещо любимо, но само едно. Вечерята задължително трябва да е на семейната маса при изключен телевизор, съветва професорът.

Децата са по-здрави от преди 25 години благодарение на това, че родителите вече не приемат вирусните инфекции като спешни състояния и не ги претоварват с медикаменти. Увеличават се състояния като обездвижване, затлъстяване, намален нощен сън, прекомерно излагане на екран, коментира д-р Йотова. Пада възрастта на децата, които страдат от затлъстяване. Ако преди с наднормено тегло бяха 6-7-годишните, то сега има деца на 4-5 години, които имат проблеми.

Много са факторите, които определят дали едно дете ще страда от повишено тегло. Значение има колко е наддала майката по време на бременността, дали има фамилна обремененост, изкуственото хранене, безконтролното естествено хранене, обездвижването, приемът на немлечни храни. Всичко това може да доведе до наличие на затлъстяване още в края на кърмаческата възраст. Повишеното детско тегло води до различни болести като астма, нощна апнея, по-често боледуване, предразположение към специфични инфекции, ставни проблеми, нарушения в психиката, предупреждава педиатърът.

Храненето в детските градини във Варна и околните градове е правилно и контролирано, увери д-р Йотова. Следят се съдържанието и калорийният състав. Децата не разполагат с пари и нямат възможност да си купуват вредни храни. Основна грешка на родителите на ученици обаче е даването на джобни на децата, тъй като няма възможност да се следи как се харчат те.

По същия начин стои въпросът и с консумирането на алкохол и пушенето при тийнейджърите, смята ендокринологът.

„Още сме на етап да регистрираме и алармираме, но не и да овладеем процеса. Тийнейджърите трябва да пробват нещо. Те се увстват неуязвими, склонни са да изпробват, когато нямат активни занимания и контрол“, обясни специалистът и добави, че често в детското отделение на Терапията постъпват деца под 14 години с алкохолна интоксикация, а семейството няма представа, че детето пие.

Все по-малки момичета и момчета страдат от анорексия, разкри още педиатърът.

„Това се дължи на факта, че се пропуска моментът, в който да се въздейства върху желанието на една девойка да бъде слаба. Стига се до сериозни психически състояния, на които трудно може да се окаже влияние. Вече има деца под 10 години, които макар и в начален етап, са засегнати от болестта“, каза д-р Йотова. /dariknews.bg

Днес+

Коментирай статията

17.03.2016 12:55
гост
Чешмяната вода е с неизвестен коктейл от "химия". Има добри филтри за вода и решението е чешмяната вода да се пречиства.
17.03.2016 08:12
гост
По - здрави от преди 25 години??? Не съм съгласна!!! Сега децата се разболяват повече. Тъпчат ги с антибиотици, разни изкуствени неща. Ние по цял ден играехме на чист въздух и не се заседявахме в у дома.
16.03.2016 19:56
гост
Този живее в паралелен свят, децата му били по здрави от преди 25 години, то не остана нищо натурално като храна и вода, но сега "пращят" от здраве /ГМО мутанти/
16.03.2016 15:35
гост
"Децата са по-здрави от преди 25 години благодарение на това, че родителите вече не приемат вирусните инфекции като спешни състояния и не ги претоварват с медикаменти." - абсолютно невярна информация. Децата са били по-здрави преди 25 години!- това е истината

Последни от ВАРНА +
18:18
Ремонтът на дефектиралия тръбопровод тече с ускорени темпове. Полагат трасето на 22 м. дълбочина
18:02
„България Еър“ възстановява честотата на полетите си между София и Варна
16:55
Бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили
16:55
Напредват ремонтните дейности на Аспаруховия мост във Варна
16:43
Полагат маркировка по централни варненски улици
16:09
Извършител на палеж на кола е задържан във Варна
15:17
Операта и Театърът канят малките варненци на спектакли на открито за Деня на детето
15:02
Ефективна присъда за варненски наркодилър
14:37
РИОСВ - Варна сезира Районна прокуратура за открития мъртъв делфин на автобусна спирка в гр. Варна
11:53
В ход са подводните дейности за полагане на новия тръбопровод във Варненското езеро
08:00
Преглед на печата
26 май 2020 г.
19:52
Пленената прелест на Девня, призрачната воденица и Вълшебният извор
16:48
Двете компрометирани части на тръбопровода под Варненското езеро са извадени (СНИМКИ)
16:38
Мъжът, блъснал жена и дете и избягал от произшествието, е бил неправоспособен
16:31
Под специален надзор са 374 дела за нарушаване на карантинните мерки
15:51
Млад мъж и жена задържани за разпространение на наркотици в центъра на Варна
15:45
Измирането на риба във Варненското езеро не може да се обвързва пряко с дефектиралия тръбопровод
15:18
Районен съд – Варна наложи условно наказаниe за кражба на ракия и техника
15:09
Доживотен затвор за мъжа, убил съжителката си по особено мъчителен начин и с особена жестокост
14:47
649 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна карантина
14:16
Около 3680 малчугани са тръгнали на детска градина или ясла във Варна
14:08
Започва прием на документи за 3 подзони на „синя зона - широк център“
13:41
Черно море с две контроли за ден
13:26
Варненски Апелативен съд виждат бъдеще в дистанционното разглеждане на дела
13:12
Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за убийството на пастир

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора