Седем отвратителни факта за бързата храна
България 01.03.2015 11:46
Най-вероятно всичко, което знаете за бързата храна, е достатъчно лошо. Това, което не знаете обаче, със сигурност е още по-лошо.
Ние ще повдигнем завесата, но ви предупреждаваме, че скритото зад нея е доста гадно.
1. Пилешки хапки
Всъщност, в тези пилешки хапки има доста малко пилешко. В тях се съдържат най-вече мазнини, съединителна тъкан и кости.
В допълнение, тъй като те се съхраняват замразени, са тъпкани с химикали, които трябва да ги задържат свежи, сред които са ацетон, алкохол и етилацетат.
2. Coca-cola
Едно кенче от обикновената Coca-Cola съдържа десет супени лъжици захар. Това е повече от количеството, препоръчвано от Световната здравна организация за целия ден.
3. Косми
Едва ли ви е хрумвало, че това е точка от менюто, но във вашата порция бърза храна редовно се сервира и порядъчно количество косми.
То е под формата на L-цистеин – аминокиселина, която се извлича от човешки косми и животински пера.
4. Млечни шейкове
Ако сте смятали, че те са сравнително безопасна част от бързата храна, то грешите.
Сред съставките им са множество изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори.
А те съдържат маслена киселина, която се среща в гранясалото масло, етилов валериат (аромат на зелена ябълка, получен чрез химичен процес) и изобутил антранилат, който отделя токсичен газ при нагряване.
5. Хамбургери и хот дог
Хамбургерите и хот-догът съдържат "розова слуз" - амоний хидроксид. Той се произвежда от съединителна говежда тъкан, мазнини и се обработва с амониев хидроксид.
Най-просто казано – животински продукти, смесени с вода и амоняк. Искате ли ги в чинията си?
6. Салата
Мислите си, че е здравословна? Не е. Често, за да остане свежа, марулята се обработва с пропиленгликол – химичен елемент, който се използва и в антифриза.
Освен това едва ли подозирате, че в една салата от верига за бързо хранене има повече мазнини и натрий, отколкото в сандвичите, които предлагат.
7. Топено сирене
Това сирене с цвят на химикали няма почти нищо общо с топеното сирене от мляко, което си купувате от магазина. То просто е ужасно вкусна имитация.
Статистиката сочи още, че в бързата храна има още части от насекоми, косми от гризачи, както и бактериофаги - микробни агенти, които действат в преработените храни, за да ги предпазят от разваляне./профит
Ние ще повдигнем завесата, но ви предупреждаваме, че скритото зад нея е доста гадно.
1. Пилешки хапки
Всъщност, в тези пилешки хапки има доста малко пилешко. В тях се съдържат най-вече мазнини, съединителна тъкан и кости.
В допълнение, тъй като те се съхраняват замразени, са тъпкани с химикали, които трябва да ги задържат свежи, сред които са ацетон, алкохол и етилацетат.
2. Coca-cola
Едно кенче от обикновената Coca-Cola съдържа десет супени лъжици захар. Това е повече от количеството, препоръчвано от Световната здравна организация за целия ден.
3. Косми
Едва ли ви е хрумвало, че това е точка от менюто, но във вашата порция бърза храна редовно се сервира и порядъчно количество косми.
То е под формата на L-цистеин – аминокиселина, която се извлича от човешки косми и животински пера.
4. Млечни шейкове
Ако сте смятали, че те са сравнително безопасна част от бързата храна, то грешите.
Сред съставките им са множество изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори.
А те съдържат маслена киселина, която се среща в гранясалото масло, етилов валериат (аромат на зелена ябълка, получен чрез химичен процес) и изобутил антранилат, който отделя токсичен газ при нагряване.
5. Хамбургери и хот дог
Хамбургерите и хот-догът съдържат "розова слуз" - амоний хидроксид. Той се произвежда от съединителна говежда тъкан, мазнини и се обработва с амониев хидроксид.
Най-просто казано – животински продукти, смесени с вода и амоняк. Искате ли ги в чинията си?
6. Салата
Мислите си, че е здравословна? Не е. Често, за да остане свежа, марулята се обработва с пропиленгликол – химичен елемент, който се използва и в антифриза.
Освен това едва ли подозирате, че в една салата от верига за бързо хранене има повече мазнини и натрий, отколкото в сандвичите, които предлагат.
7. Топено сирене
Това сирене с цвят на химикали няма почти нищо общо с топеното сирене от мляко, което си купувате от магазина. То просто е ужасно вкусна имитация.
Статистиката сочи още, че в бързата храна има още части от насекоми, косми от гризачи, както и бактериофаги - микробни агенти, които действат в преработените храни, за да ги предпазят от разваляне./профит
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за петък, 26 април 2024 г.
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години