Живото лекарство – кефир (Тибетска гъба)

Любопитно 19.08.2014 20:06

Преди тези гъби да спечелят толкова много популярност в Европа, техните предимства и ценности са били известни само на тибетските монаси, защото само те са ги отглеждали. Като цяло гъбата от Тибет има високи хранителни стойности, тъй като съдържа витамини А, Д и Е, цинк, желязо, селен, мед и молибден.

Кефирът води началото си от пастирите на Кавказките планини. Една легенда разказва, че пророкът Мохамед е благословил кристалните зърна, които служат за подкваса на млякото. Хората са били инструктирани как да направят млякото с кефир и са заречени да не споделят тайната с никого, защото млякото ще загуби своята „магическа сила”. Според източници от Русия първите кефирни зърна са докарани в Москва през 1908 г.

Учените са били очаровани от лечебните свойства на млякото с кефир и открили, че то има антибактериални и противогъбични ефекти и анти алергични свойства. Изследванията доказват, че това мляко има значителна роля за лечението и възстановяването на повредени нервни клетки.

Направата на напитка от кефир е много лесно. Налейте в чист стъклен или пластмасов буркан с вместимост 0,8 л. прясно мляко 0,6 л. и прибавете две кефирени зърна с големината на орех (при всяка ферментация Тибетската гъба се увеличава значително) – това е доза за 1 питие. След това покрийте буркана с парче марля – гъбата трябва да диша, поставете го на тъмно място, например, в кухненски шкаф. След 24 часа млякото е ферментирало – процесът наподобява подквасване на кисело мляко. Използвайте пластмасов гевгир или тензух (от метал гъбите умират!), за да отделите напитката от гъбата. Препоръчително е готовата напитка да се остави за ден два в хладилника и след това да се пие. Самата гъба измийте в същия гевгир на течаща студена вода от чешмата. След това я поставете пак в буркан и залейте с нова порция мляко, за да приготвите следващата здравословна напитка за вас. Зърната кефир няма как да произведете, трябва да ги получите от друг любител на кефира или да си ги закупите.

Тибетските гъби са два вида – такива, които ферментират във вода и такива, които ферментират в мляко. Зърната на водната Тибетска гъба са като прозрачни кристали, а млечните са бели. За да приготвите напитка от водна Тибетска гъба, трябва да направите разтвор от вода, захар и лимонов сок и да изчакате ферментацията 3 дни.

Все повече хора насочват вниманието си към млякото или водата от кефир, защото Тибетската гъба, без всякакво съмнение, в продължение на векове е била мощен имуностимулатор. /lekuva.net

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027