Още снимки:
test

Личната карта ще носи лечение без пари

27.03.2014 07.06

От септември т.г. пилотно в няколко големи болници у нас пациентите ще се приемат за лечение, след като поставят личната си карта в специални четци. При изписването си те пак ще извършват същото действие, а здравната каса ще покрива разходите за терапията им само през "маркирания период". Това ще е първата стъпка към ефективен контрол върху дейностите, които отчитат болниците, заяви пред "Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

Очаква се до края на годината личната ни карта да стане "ключ" за всички болници. За целта НЗОК ще отдели 1 млн. лв. Те ще се похарчат за актуализиране на някои софтуерни програми и за стабилизирането на хардуеърни. Надзорният съвет вече възложи на управителя да обяви необходимата обществена поръчка и победителят да се заеме с осигуряването на новия "ключ" към системата. Без лична карта вече ще е невъзможно да постъпиш в болница, ако не си с опасност за живота.
"Личната карта не може да свърши 100% работа, т. е. да осигури пълна яснота какво се случва в дадения момент с пациента. Но ще реализира възпиращ ефект по отношение на източването на НЗОК", смята д-р Тодорова.

Друг проблем е, че хронично болни не престават да пълнят отделенията за активно лечение (т.е. за пациенти с остри състояния). В останалите страни от ЕК те се поемат от структури за продължително лечение, а терапията в специализираните отделения не е толкова скъпа. "Отделенията за продължително лечение могат да се обособят във всяка една болница и в част от общинските", коментира д-р Тодорова. Тъй като 2/3 от продължителното лечение е социална дейност, за нея спокойно можело да се сключи договор с личния лекар. "Познавайки пациента, той спокойно може един път дневно да посещава болния в звеното за продължително лечение. Така хем пациентът ще получава нужните грижи, хем семейният доктор ще си поддържа квалификацията", аргументира се управителят на здравната каса. Подобна промяна би довела до сериозни икономии.

Германия е водещ пример за продължителното лечение. Там пациентът си стои у дома, но го посещава медсестра. Ако тя прецени, че не е в състояние да се справи с възникнал проблем, вика джипито. И тогава здравният фонд плаща само на сестрата, а болният получава нужната помощ. "Едва ли, ако се създаде такава възможност, нашите сестри биха имали нещо против да работят по 4 чса, след като си тръгнат от болниците", коментира още д-р Тодорова. Според нея трябва да започнат да се водят разговори със социалното министерство. /trud.bg

Днес+

Коментирай статията

28.03.2014 07:59
гост
A какво ще се случи с възрастните хора над 80 години, които в момента законно притежават от старите зелени паспорти. По закон не са задължени да си ги сменят с лични карти, защото закона ги признава.
Може би ще ги оставим да страдат и да мрат в болка?
Това е типично за българина. Да умори майка си, баща си, баба си и дядо си, които са го създали и са го направили човек.
28.03.2014 07:59
гост
A какво ще се случи с възрастните хора над 80 години, които в момента законно притежават от старите зелени паспорти. По закон не са задължени да си ги сменят с лични карти, защото закона ги признава.
Може би ще ги оставим да страдат и да мрат в болка?
Това е типично за българина. Да умори майка си, баща си, баба си и дядо си, които са го създали и са го направили човек.

Последни от Общество
14:42
След кръгла маса:"Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото"
12:45
Все повече хора ползват помощи за отопление
12:42
Доц. Иван Чавдаров: Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК
12:36
Да не се политизира темата с водната криза, настоя Аврамова
12:18
За подобряване качеството на въздуха – започва миене на булевардите в София
12:15
Няма да има ограничения в терапията за хронично болни пациенти
10:30
По две версии се работи за пропадането на път до строеж в "Манастирски ливади"
10:28
В Асеновград протестират заради неработеща пречиствателна станция
09:18
Автобусните превозвачи плашат да спрат превозите
09:00
Облачно и почти тихо днес
08:06
Мъгла и ограничена видимост в планинските проходи
12 декември 2019 г.
20:08
77% одобряват тол таксите, но половината от тях не със скок на цените
19:51
Разкази за миналото от Националния исторически музей
19:30
От Италия ни уведомиха за салмонела
16:42
Обособяват градинка за коледни дръвчета в парка на Добрич
15:02
БАН: Официалният език в РС Македония е писмено-регионална норма на българския език
14:56
Синдикатите подкрепиха минималната заплата от 610 лева за 2020 година
14:38
ВАС отказа регистрация на брак на еднополова двойка, сключен във Великобритания
14:14
Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото
13:47
Fibank с календар в подкрепа на спорта и бездомните животни
13:37
ВАС окончателно отказа да признае еднополов брак, регистриран във Великобритания
13:11
В Художествената академия - заплати, дългове и студ
12:50
КАТ Пловдив има нов шеф
12:45
Цената на водата в Сливен може да бъде увеличена след година
12:42
Двама велосипедисти и петима пешеходци са глобени в акция „Зима” в Ловешка област

Най-четени от Общество

Избор на редактора