Още снимки:
test

Личната карта ще носи лечение без пари

27.03.2014 07.06

От септември т.г. пилотно в няколко големи болници у нас пациентите ще се приемат за лечение, след като поставят личната си карта в специални четци. При изписването си те пак ще извършват същото действие, а здравната каса ще покрива разходите за терапията им само през "маркирания период". Това ще е първата стъпка към ефективен контрол върху дейностите, които отчитат болниците, заяви пред "Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

Очаква се до края на годината личната ни карта да стане "ключ" за всички болници. За целта НЗОК ще отдели 1 млн. лв. Те ще се похарчат за актуализиране на някои софтуерни програми и за стабилизирането на хардуеърни. Надзорният съвет вече възложи на управителя да обяви необходимата обществена поръчка и победителят да се заеме с осигуряването на новия "ключ" към системата. Без лична карта вече ще е невъзможно да постъпиш в болница, ако не си с опасност за живота.
"Личната карта не може да свърши 100% работа, т. е. да осигури пълна яснота какво се случва в дадения момент с пациента. Но ще реализира възпиращ ефект по отношение на източването на НЗОК", смята д-р Тодорова.

Друг проблем е, че хронично болни не престават да пълнят отделенията за активно лечение (т.е. за пациенти с остри състояния). В останалите страни от ЕК те се поемат от структури за продължително лечение, а терапията в специализираните отделения не е толкова скъпа. "Отделенията за продължително лечение могат да се обособят във всяка една болница и в част от общинските", коментира д-р Тодорова. Тъй като 2/3 от продължителното лечение е социална дейност, за нея спокойно можело да се сключи договор с личния лекар. "Познавайки пациента, той спокойно може един път дневно да посещава болния в звеното за продължително лечение. Така хем пациентът ще получава нужните грижи, хем семейният доктор ще си поддържа квалификацията", аргументира се управителят на здравната каса. Подобна промяна би довела до сериозни икономии.

Германия е водещ пример за продължителното лечение. Там пациентът си стои у дома, но го посещава медсестра. Ако тя прецени, че не е в състояние да се справи с възникнал проблем, вика джипито. И тогава здравният фонд плаща само на сестрата, а болният получава нужната помощ. "Едва ли, ако се създаде такава възможност, нашите сестри биха имали нещо против да работят по 4 чса, след като си тръгнат от болниците", коментира още д-р Тодорова. Според нея трябва да започнат да се водят разговори със социалното министерство. /trud.bg

Днес+

Коментирай статията

28.03.2014 07:59
гост
A какво ще се случи с възрастните хора над 80 години, които в момента законно притежават от старите зелени паспорти. По закон не са задължени да си ги сменят с лични карти, защото закона ги признава.
Може би ще ги оставим да страдат и да мрат в болка?
Това е типично за българина. Да умори майка си, баща си, баба си и дядо си, които са го създали и са го направили човек.
28.03.2014 07:59
гост
A какво ще се случи с възрастните хора над 80 години, които в момента законно притежават от старите зелени паспорти. По закон не са задължени да си ги сменят с лични карти, защото закона ги признава.
Може би ще ги оставим да страдат и да мрат в болка?
Това е типично за българина. Да умори майка си, баща си, баба си и дядо си, които са го създали и са го направили човек.

Последни от Общество
14:34
В полунощ пускат движението по столичния бул. "България"
14:15
Хората в Русенско се оплакват от силна миризма от терените със загробени прасета
12:16
Чумата по свинете у нас вкарана в хибридна война срещу властта
11:02
Акция във фейсбук след жестокото убийство в Сотиря: Аз съм Криси!
10:19
Промени в движението в столицата в неделя
09:58
Отбелязваме Успение на Св. Йоан Рилски
08:57
Домът на Щастливеца: Скок във времето към тайните на една епоха
08:37
Със заря и молитва в Петрова нива отбелязахме 116 г. от Илинденско-Преображенското въстание
08:13
Обстановката в Свищов се нормализира след обгазяването
17 август 2019 г.
18:59
Инициативата "КваАРТал" обособява постоянен културен квартал в София
16:10
2-км опашка от автомобили на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево
15:47
Рибар улови зъбата хищница в язовир "Пчелина"
15:31
Кметът на Сливен обяви 19 август за Ден на траур по повод трагичната смърт на Кристин
14:35
Интензивен е трафикът по магистрала "Струма" и Е-79 към Кулата
13:58
Експерти провериха язовир "Ръжица" след сигнал за мъртви риби
12:59
Пак протест край Шишманци заради завода за отпадъци
12:52
Нов случай на африкански чума по свинете в Смолянско
12:30
Седемнайсет трупа на щъркели до електропроводи в Бургаско
12:05
МРРБ оставя на общините разлика от такси за електронен и хартиен документ
11:12
Спасители: Не подценявайте опасностите на морето
11:05
Опасност от пожари в три области у нас
10:59
Магистрала ''Струма'' край Дупница остава затворена и днес
10:40
Кандидатите за войници са повече от местата, но половината не стават за армията
10:14
Фармацевтичният съюз: Фалшивите лекарства в България са мит
08:18
Среднощен протест в Омуртаг заради катастрофа

Най-четени от Общество

Избор на редактора