Още снимки:
test

Фондация алармира за феномена „правно невидими хора“ във Варна

20.03.2012 14.05

Фондация „Български институт за правни инициативи“ алармира обществеността и местната власт във Варна за феномена „правно невидими хора“. В рамките на кръгла маса организаторите на инициативата представиха проблемите на хората, свързани с реализиране на правото за документ за самоличност.

С промяна в закона от миналата година, за да бъде регистриран български гражданин на съответния адрес той трябва да представи акт за собственост или договор за наем. В същото време без адресна регистрация на съответния човек не може да бъде издаден документ за самоличност. С това се нарушават основни права на част от българското население, което не може да осъществи основни свои права, като да пътува извън страната, да получава образование, да подпише трудов договор, изтъкна Диляна Ангелова, юрист към фондация „Български институт за правни инициативи“. По думите й представители на организацията консултират по правни и юридически проблеми в две ромски махали във Варна. Проблемът, на който екипите са се натъкнали е, че живущите не могат да получат лични документи, тъй като постройките, в които живеят са незаконни. Оказа се обаче, че проблема не е само ромски, добави Ангелова. Тя посочи, че засегнати от законодателната промяна са и гражданите без собственост, които на практика няма как да се регистрират на постоянен адрес. Това е въвеждане на имуществен ценз за реализиране на граждански права, каза още Ангелова.

От фондацията са изготвили проект за меморандум за междуинституционално сътрудничество с Община Варна, Областна дирекция на вътрешните работи-Варна и Регионална дирекция “Социално подпомагане“-Варна. В документа фондация „Български институт за правни инициативи“ предлага предприемането на мерки от страна на органите на местната власт за преодоляването на проблема на регионално ниво. Едно от предложенията до кмета и районните кметове е лицата, които не притежават документ за собственост или за ползване на имота, в който живеят да бъдат регистрирани в сгради общинска собственост или на адреса на сградите на районните администрации. Така също от фондацията предлагат да не се налагат глоби за граждани пропуснали сроковете за издаване на лична карта, поради липса на адресна регистрация. Меморандумът обаче не беше одобрен от зам.-кметът на район „Младост“ Цончо Ганев, адвокат на ВМРО Петър Димитров и други присъстващи на срещата. Според Петър Димитров, чрез подобни мерки на местно ниво би се заобикалял закона, а за да се реши проблема са нужни законодателни промени. Той добави, че ако започни тази процедура ВМРО ще съди полицията във Варна и фондацията, тъй като се пренебрегва закона. Проблема се задълбочава, защото държавните институции нарушават закона чрез регистрирането на лица на несъществуващи адреси или с това, че множество хора получават адресна регистрация на един адрес, коментира Цончо Ганев. Мнението на местната община е, че трябва да се пристъпи към законодателни промени за решаване на проблемния въпрос, съобщи Елена Кенарова от дирекция „Образование“ към община Варна. Десислава Дамянова от дирекция „Социално подпомагане“ каза, че от институцията, която представлява съдейства за решаване на частния проблем на гражданите в морската столица в рамките на закона. Тя изтъкна, че представителите на „Социално подпомагане“ се натъкват и на случаи, в които граждани продават или залагат лични документи. Представители на местни институции, поканени да участват в дискусията отсъстваха от днешната среща.

Днес+

Коментирай статията

21.03.2012 08:19
гост
Грубо нарушаване от МВР ГЕРБ Варна на законите и то не за първи път !

Последни от Общество
18:46
600 артилеристи стрелят на 10-дневно обучение на полигона „Корен“
18:12
България първа в Европа по дял на хората, застрашени от бедност
17:38
Два нови случая на чума по свинете в Монтанско
15:48
Екип на американските ВВС идва у нас за обучението на новите Ф-16
15:32
Сотир Цацаров и Иван Гешев на посещение в САЩ
15:17
ВСС намекна за оставка на Панов: Използва съда като лична трибуна, да понесе отговорност
15:01
Медицински специалисти се барикадираха в Министерство на здравеопазването
13:19
Българинът не се отказва от домашната ракия, туршиите и прането на балкона
13:16
Граждански организации алармират за прикриване на смъртни случаи от наркотици
12:13
Хванаха еднометрова игуана на дърво в Стара Загора
12:04
Болниците нямат интерес да разкриват лекарски грешки
12:00
Аварирал автобус затруднява движението в тунел Витиня
11:56
Бум на хепатит А в Сливенско
11:30
Без вода останаха жители на 6 пловдивски села
10:56
За нов модел в здравеопазването зоват медсестри
10:30
Жители на три села край Гърмен се оплакват от режим на тока
10:26
Ремонтират мантинелите на АМ "Тракия"
09:10
Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
08:08
Циганското лято продължава
08:05
Поддържаме високо ниво в анестезиологията, категоричен лекар от "Пирогов"
15 октомври 2019 г.
18:23
Ученик от Пловдив в топ 5 на Масачузетския технологичен институт
17:41
Изявлението на Лозан Панов по делото "Полфрийман" нажежи страстите във ВСС
17:17
Изпратиха 39-ия ни военен контингент за Афганистан
16:14
Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Шумен
15:36
Отчетоха високи нива на мръсен въздух в Русе

Най-четени от Общество

Избор на редактора