Варна<+> 25.08.2024 09:26 Снимка: ДНЕС+
Защо мидите все по-често отсъстват от менюто по морето?
Напоследък в заведенията във Варна любимите на всички черни миди сякаш изчезват.
Защо все по трудно деликатесът може да се открие в ресторантите и какви са причините за това?
Определено можем да кажем, че черната мида е сред любимите деликатеси на много хора, които посещават заведенията във Варна. От седмица насам обаче прави впечатление, че все повече клиенти в ресторантите забелязват, че няма пресни миди. Според някои намалението на запасите се дължи на свръхпотреблението през лятото, а според други причината се крие в горещото време и все по-топлата морска вода.
Вече повече от седмица в голяма част от заведенията във Варна се забелязва недостиг на любимата за много хора прясна черна мида, а от бранша имат свое обяснение за това.
"Времето е топло, хубаво е за туризъм. Има много туристи. Нормално е при такова свръхпотребление да има в дадени моменти някакъв недостиг. Разбира се в количествата, в които всички очакваме да бъдат - няма как. Виждате и природата ни постоянно ни поднася някакви различни предизвикателства", обясни пред Нова телевизия Павлин Косев - председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.
За предизвикателствата на природата споделят и от риболовния сектор.
"Повърхностният слой много се затопля. Планктонът се развива повече и водата става мътна. Щом става мътна привлича слънцето повече. т.е. температурите се повишават и мидата окапва", сподели пред Нова телевизия Стоян Тодоров - производител на миди.
Оказва се обаче, че не само природата влияе за недостатъчните количества.
"Има много хора, които работят, вадят миди по всякакви начини, които са нерегламентирани и това е основната причина според мен", допълни той.
Въпреки всичко риболовни сдружения са на мнение, че има достатъчно миди в морето, а сериозните проблеми се крият другаде.
"Големите мидени ферми опитват да направят монопол на пазара. Да наложат продукция само от аквакултури, като задушават дребни производители - риболовци на дива мида", отбеляза Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.
Другият проблем е незонирането на Черно море.
Румъния е разделила на зони Черно море и там има зони клас А. Тя означава, че водата е достатъчно чиста от биотоксини и микроорганизми. Мидите уловени в тази зона могат да се продават директно на пазара, без да минават през пречиствателни центрове, като мидените ферми, специално само за тях - тяхната зона е А.
А на рибарите е било обещано скоро морето ни да бъде зонирано, както е при съседните ни държави.
"Ако бъдат зонирани и има зони клас А, в които има черни миди, тогава директната продажба от дребни производители, като членовете на нашето сдружение на пазара би била директна и няма да има никакви проблеми и пазара ще бъде задоволен с достатъчно количество качествена храна", посочи Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.1035 |
GBP
|
1 | 2.23141 |
RON
|
10 | 3.84582 |
TRY
|
100 | 4.03978 |
USD
|
1 | 1.69865 |
Последни новини
- 20:37 Хороскоп за сряда, 5 ноември 2025 г.
- 19:33 Битка с глупостта: Инфлуенсърите в Китай вече ще доказват професионална квалификация
- 19:25 Натали Трифонова отпразнува погачата на сина си
- 19:17 Седемкратният шампион Джокович все пак ще играе на АТР финалите
- 19:10 София и Скопие подписват ключов документ за строежа на жп тунела от Коридор №8
- 19:02 Безкрайна борба на центъра и крайнодясното. Европа навлиза в епоха на повтарящи се цикли
- 18:56 Гуверньорът на БНБ: Или промени в бюджета, или алтернативата е по-високи данъци и по-висок дълг!
- 18:53 Най-страшните места в Европа, в които има хелоуински дух