За Никулден във Варна: Продукти за 700 порции рибен курбан ще дари общинското дружество „Пазари“

Варна<+> 01.12.2022 11:57 Снимка: ДНЕС+

За Никулден във Варна: Продукти за 700 порции рибен курбан ще дари общинското дружество „Пазари“

По традиция Никулден във Варна ще бъде почетен с молебен за здраве и рибен курбан. Рибният курбан е задължителна част от честването на празника в Морската столица. Всяка година той се приготвя от готвачите на Военноморските сили, а продуктите за него се осигуряват благотворително от общинското предприятие „Пазари“ ЕАД.

Обърнахме се към г-н Недко Радев, изпълнителен директор на дружеството, с молба да сподели какви продукти ще предостави „Пазари“ за рибния курбан тази година. Ето какво каза той пред репортер на „Варна новини“:

„Никулден е един от най-тачените празници в морски град като Варна, а раздаването на курбан за здраве е неизменна част от празника. И тази година „Пазари“ ЕАД ще предостави продукти за приготвянето на 700 порции – 30 кг. различни видове риба, над 55 кг. зеленчуци – картофи, моркови, лук и чесън, отделно лимони и 55 връзки подправки – целина, магданоз, девесил. Всъщност ние предоставяме всичко необходимо за приготвянето на курбана, а Военноморските сили от своя страна се включват с майстори готвачи и необходимата техника. Така заедно отново ще зарадваме гражданите на Варна за празника и ще спазим традицията.“

Всяка година вкусната рибена супа се раздава благотворително пред храма „Свети Николай Чудотворец“ и в район „Аспарухово“ от готвачите на Военноморските сили. Ритуалът се прави за здраве на рибарите и всички хора, свързали професионалната си съдба с морето.

За ВН: Маня Петрова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648