Все още разтоварването на Vera Su не е започнало

Варна<+> 20.10.2021 12:34 Снимка: ДНЕС+

Все още разтоварването на Vera Su не е започнало

Все още не е започнало разтоварването на заседналия вече близо месец турски кораб край Камен бряг. Според плана това трябваше да започне още през вчерашния ден и да се използва прозореца от спокойно време от 3-4 дни, който позволява разтоварване.

Тъй като синоптичната прогноза показва подходящото време само няколко дни, планът предвиждаше също да се работи на 24-часов режим. Повече от денонощие обаче от това време мина, а разтоварването не е започнало.

Очаква се пристигането на надуваемите баржи от Варна, което също не е станало, а и не се знае дали тези баржи изобщо са надути и тръгнали към Камен бряг. По информация на място днес отново ще отиде транспортният министър Христо Алексиев, но дали това ще забърза работата не се знае.

На 18 октомври бе извършен пореден водолазен оглед и бяха поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране, което да позволи разтоварването. Предвидено е прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер GALAXY ECO. Сухият карбамид ще бъде извозен до пристанище "Варна-Изток", където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на кораба./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448