Варна<+> 03.04.2024 10:17 Снимка: ДНЕС+

Връчиха отличията в Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов" във Варна (СНИМКИ)

Двадесет и деветото издание на Националния детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" се проведе в Младежки дом – Варна от 29 до 31 март.

Експертното жури, председателствано от Димитър Христов – диригент на народен оркестър при Българското национално радио и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", изгледа и оцени изпълненията на над 350 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. В оценяването на Димитър Христов помагаха изтъкнатите професионалисти, композитори, аранжори, солисти и преподаватели.

За най-добрите участници в конкурса имаше множество награди. Носител на специалната награда на кмета на гр. Варна стана оркестър към школа „Потомци" при НЧ „Напредък – 1870", гр. Лясковец. Отличието връчи Димитричка Ганева, главен експерт в дирекция „Образование и младежки дейности" в Община Варна.

За своето виртуозно изпълнение Далия Станчева от Абърдийн, Шотландия, получи наградата на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна. По традиция това е гайда. Отличието на Далия бе връчено от Григория Иванова, зам.-директор на ЦПЛР.

Специалната награда на Националния дворец на децата, гр. София, отиде при гъдуларката Виктория Иванова от с. Черни Вит и певецът Павел Христов от гр. Дряново. Искрен Тодоров от Бургас бе отличен със специалната награда на Радио Варна – звукозапис. Божидар Димитров от НУИ „Добри Христов", гр. Варна, бе удостоен със специалната награда на Любен Досев.

Конкурсът „Диньо Маринов" е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Негови организатори са МОН, ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна.

Още по темата

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594