Варна<+> 23.07.2020 04:52 Снимка: ДНЕС+

Възстановено е частично осветлението по Аспарухов мост, работата продължава

Осветлението по Апсарухово мост във Варна частично е възстановено, работата продължава. Това съобщи за репортер на ДНЕС + кметът на Район „Аспарухово“ Ивайло Маринов. Става дума за новоремонтираните участъци на вход и изход от квартала, както и на още около 10 стълба.

Ивайло Маринов добави, че по време ремонтните дейности, са открити и множество други кражби от електропреносната мрежа на съоръжението.

Вандализмът в района не спира и за пореден път е потрошен асансьора на пасарелката, която е единствената пешеходна връзка по бул. „Мара Тасева“.

Само преди дни, бе ремонтиран асансьорът , който около месец не бе в експлоатация.

„След извършен оглед на 15.06.2020 г. стартира процедура по възлагане, завеждане на щета в застрахователната компания, поръчване и доставка на необходимите части, в резултат на което времето, необходимо за възстановяване работата на съоръжението отнема около месец. На 20 юли, асансьорът е пуснат в експлоатация.

В същия ден обаче е спрян средният асансьор, като причина за това отново е вандалска проява. Повредата е сериозна, отново трябва да се сменят ролки, има и избито крило. Възлагането, процедурата по документацията, поръчката на частите и тяхната смяна вероятно ще отнемат същото време“, заяви кметът.

Той съобщи още, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и пред Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец“ са спрени поради технически проблеми, свързани с поддръжката. В ход е процедура по отстраняването им.

Жителите на Район „Аспарухово“ се обединиха около инициативата, сами да съберат средства за закупуване и инсталиране на видеонаблюдение по съоръженията, тъй като борбата с вандализма е неравностойна.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954