Варна<+> 12.03.2024 11:14 Снимка: ДНЕС+

„Възраждане“ искат вдигане на местните такси и данъци на варненци

„Възраждане“ продължиха с акцията за повишаване на средствата в секторите, в които имат интерес, съзнавайки или не осъзнавайки, че приоритетите на гражданите на Варна са прости и ясни:

  • здравеопазване и социални дейности;
  • образование;
  • стандарт на живот.

„Възраждане“ с постоянния пазарлък за парите на варненци на практика предизвикват увеличаване на разходната част на бюджета на Варна, която, за да бъде балансирана, както изисква законът за публичните финанси, трябва да бъде равна на приходната част. А приходите в бюджета на общината са от местни данъци и такси. Тоест, при увеличаване на разходите, без компенсиращи промени – особено при положение, че приходната част е сериозно напрегната, няма да мине без повишаване на такси и данъци. Това е единственото, което стана ясно на сесията на Общински съвет – Варна вчера.

Не може да се повишават разходите, а приходите да бъдат, макар и с повишена събираемост, адекватни на популистките разходи. За целта са нужни нови структури, нови наредби, но такива „Възраждане“ не предлагат. Всъщност, стимулирането и пазарлъка за по-високи разходи неминуемо води до увеличаване на макрорамката на бюджета. Но леви и десни популисти блокират приемането на балансирания бюджет, и не отчитат интересите на варненци и в секторите, които са им жизнено необходими.

Разбира се, те са далеч от познанието, че стремеж на всеки специалист в сферата на бюджетирането е за ефективни услуги към хора и фирми и фискална политика без тежести.

И така, неграмотната стратегия, чрез популистко говорене да игнорираш най-важния инструмент за живота на Варна – бюджетът, означава, че са липсвали и фазата на мислене, и фазата на планиране, и фазата на проектиране и въобще – липсват Варна и варненци, чиито интереси са длъжни да защитават общинските съветници.

Популизмът има основен дефект – той премахва устойчивостта в тримерната структура: икономика, екология, обществен живот. Популизмът игнорира и унищожава малкия и средния бизнес, които са били и могат да бъдат основата на икономическите успехи на Варна.

Дълг на общинските съветници е да вършат работа не в интерес на партиите си, а в интерес на варненци.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853