Във Варна започва фестивалът „Златна роза“

Варна<+> 15.09.2020 10:23 Снимка: ДНЕС+

Във Варна започва фестивалът „Златна роза“

За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми. Организатор на проявата е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.  Откриването е на 24 септември с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души”, която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев.

 След церемонията за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари” с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти Чучков брадърс и с финансовото участие на Националния филмов център. Домакин на форума е Фестивалният и конгресен център Варна. Филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн, съобщиха организаторите. В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година.

По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват създателите на филмите. В осемте дни на „Златна роза” са организирани ежедневни пресконференции с екипите на филмите от конкурсната програма, презентация “Мерки срещу онлайн пиратството в условията на пандемия” с участието на Главен инспектор Михаил Драгоданов от ГДБОП , уъркшоп “Как музиката живее в киното” с модератор Саня Армутлиева и представяне на книгата на Петя Алексантрова – „Предимства и предизвикателства на късите форми. От тази година фестивалът открива нова рубрика в своята програма „Златна роза класик”, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. Форумът ще бъде закрит на първи октомври.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279