Варненското СУ „Димчо Дебелянов“ остана без покрив

Варна<+> 09.02.2022 10:54 Снимка: ДНЕС+

Варненското СУ „Димчо Дебелянов“ остана без покрив

Силният вятър вчера е отвял част от покрива на варненското СУ“Д. Дебелянов“. Керемидите се разхвърчали, докато децата били в час и това предотвратило нежелани инциденти. Поривите на вятъра, които във вчерашния ден достигаха 70 км/ч, завихряли натрошените парчета и поради което доста от прозорците на школото са потрошени. Това съобщиха за ДНЕС+ родители, чиито деца от днес преминават към обучение в електронна среда.

„Първо се обади дъщеря ми около 18ч., но не обясни защо ще учат онлайн, каза Доротея Славова. Минути след това на телефона си получих официално съобщение от ръководството на училището.“ Жената се чуди как да вземе отпуск от днес за утре, надява се работодателите й да проявят разбиране. В подобна ситуация са родителите на останалите около 1000 ученици в СУ“Д Дебелянов“.

По думите на родителите и учители, и ръководство са реагирали адекватно и навременно, за да се предотвратят нещастни инциденти. В стаите с трошащи се прозорци светкавично изтеглили децата от близките чинове навътре към стените, преди да ги отведат на безопасно място. След това била създадена организация за предоставяне на закуски и храна в самата сграда, за да не се допусне движение на децата по двора. Занятията продължили до края на деня по утвърдената програма. На този етап родителите са в неведение докога децата им ще учат дистанционно, няма как да планират обгрижването им, особено на малките класове.

Предстои обследване на щетите, проектиране и остойностяване на ремонта на покрива. Трябва да се изясни  и дали подобни повреди, причинени от природата, са включени в гаранцията на ремонта, който продължи повече от две години.

СУ „Д. Дебелянов“ беше обновено изцяло с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ през периода 2017-2019 г. Ремонтът беше на стойност 2,4 млн. лв. и беше част от проекта „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“. „Димчо Дебелянов“ е единственото средищно училище в Община Варна. В него се обучават и деца от варненски села, в които няма учебни заведения. Строително-монтажните дейности в училището промениха изцяло архитектурната визия, включваха още ремонт на покрива, топлоизолация, подмяна на дограмата, изграждане на нов физкултурен салон и благоустрояване на цялото дворно пространство.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648