Варненският апелативен съд потвърди 8-годишна присъда за грабеж

Варна<+> 07.07.2021 12:19 Снимка: ДНЕС+

Варненският апелативен съд потвърди 8-годишна присъда за грабеж

Апелативен съд – Варна потвърди наказание лишаване от свобода за срок от 8 години на подсъдим за грабеж. Първата инстанция – Варненският окръжен съд е признала вината на Благовест А., че при условията на опасен рецидив и в съучастие с друг подсъдим е отнел сумата от 1200 лв, мобилен телефон, сим карта и ключ от автомобил на обща стойност 1662 лв. Той употребил сила и заплашване, а деянието е придружено с причиняване на средна телесна повреда на пострадалия. Недоволни от размера на наказанието, Благовест и жертвата, конституиран като частен обвинител,  обжалваха първоинстанционната присъда пред Апелативния съд.

            През декември 2019 г. подсъдимият научил, че пострадалият търси жена за интимен контакт. Уговорил своя позната да се срещне с него. Това станало в гориста местност край с. Гроздьово. На мястото дошли и двамата подсъдими. Те нанесли на мъжа удари с юмруци, след което Благовест използвал и метална тръба, която носел. Така счупил крака на жертвата. Откраднал ключовете за автомобила, мобилния му телефон и 1200 лв.

            Безспорно доказано е авторството на деянието за осъщественото престъпление – отнети вещи след използвано насилие. Благовест А. е действал при опасен рецидив. Той е осъждан 15 пъти, предимно за престъпления против собствеността. Налага се изводът, че престоят в местата за лишаване от свобода не е постигнал целите на наказателната репресия. Подсъдимият е избрал престъпния начин на живот. В конкретния случай е имал водеща роля при инициирането и организирането на посегателството. След това именно той причинил средната телесна повреда. Нанесъл ударите с бруталност и жестокост, надхвърлящи необходимото за сломяване на съпротивата. Благовест е и човекът, отнел чуждите вещи.

Предвид всичко това, първоинстанционният съд е определил наказание над средния размер, предвиден в Наказателния кодекс. За да се постигнат целите на закона е необходимо подсъдимият да бъде отделен от обществото за сравнително дълъг период, мотивира се Апелативният съд. Макар съдебният състав да отчита малката вероятност той да се поправи, ще му се отнеме възможността да върши престъпления, а и ще се въздейства предупредително върху други членове на обществото. От друга страна, не се налага увеличаване на наказанието, поискано от частния обвинител, тъй като санкцията клони към максимума. Настоящата инстанция приема, че 8 години лишаване от свобода е справедливо и съответства на обществената опасност на деянието и извършителя, затова не е нужно изменение на наказанието. С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Варненския окръжен съд спрямо Благовест А., подсъдим за грабеж, придружен с телесна повреда.

            Настоящото решение подлежи на проверка от ВКС при обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448