Варна ще се гордее с въвеждането на най-модерната система за събиране и транспортиране на отпадъци

Варна<+> 27.09.2021 15:13 Снимка: ДНЕС+

Варна ще се гордее с въвеждането на най-модерната система за събиране и транспортиране на отпадъци

Шумни камиони, бързащи служители с оранжеви жилетки, обикновено пречещи на движението, разтоварване на контейнери, изсипване, връщане, неприятна миризма. С тази рутинна процедура са свикнали повечето жители на българските градове. Затова и може би изразът "иновации в сметопочистването" звучи доста странно и далечно.

Но във Варна от тази година те са съвсем реални и сега градът вижда ефекта от новата система за сметопочистване, която между другото е сигурна и ефективна.

Дружеството, коeто извършва дейностите по събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на чистотата на места за обществено ползване на територията на Община Варна, ползва  опита на италианската фирма NORD Engineering - световен лидер в областта на сметосъбирането. Системи като тази, която се въвежда поетапно във Варна са приложени в огромни градове като Париж, Барселона, Рио де Жанейро, Флоренция, Севиля, Истанбул и много други.

Морският град е иноватор за България, след като вече въвежда предложеното от NORD Engineering ноу-хау за събиране и транспортиране Системата за събиране на отпадъци (NORD EASY SYSTEM) е новаторски метод, който ще опрости процеса на събиране на отпадъци. Иновативното в нея са както новите контейнери, така и новите сметоизвозващи машини и специализираните хардуер и софтуер за управление и контрол.

Дейността по сметосъбиране ще се извършва директно от кабината на автомобила, посредством лазерно насочване и наблюдение на целия процес чрез монитор, разположен в кабината на превозното средство. Съдовете са удобни за ползване, тъй като капакът се отваря и с педал, след което автоматично се затваря.

Това означава, че отпадъците няма да бъдат разпилявани от птици и бездомници. Автоматизираната система ще бъде внедрена на три етапа. Първият етап на въвеждане е в рамките на 90 календарни дни, до една година, в който ще бъдат подменени общо 60% от обема на съдовете, които ще се обслужват от седем специализирани компакторни машини. Финал ще бъде сложен с третият етап, при който над 80% от обема на съдовете на територията на община Варна ще бъдат сменени.

Новите контейнери са напълно затворени и засега са разположени в три Варненски жилищни района – р-н „Одесос“, р-н „Младост“ и р-н „Вл. Варненчик“

Спазвайте указанията, написани на новите контейнери, за да ги запазите!

  • Не оставяйте отпадъците си извън контейнерите!
  • Не оставяйте стари дрехи до контейнерите!
  • Не оставяйте строителни и едрогарабиртни отпадъци в и около контейнерите!
  • Не оставяйте отпадъци за рециклиране в контейнерите!
  • Не оставяйте опасни отпадъци в контейнерите!

Строителните фирми, които извършват ремонт са длъжни да извозват тези отпадъци на специално предназначени за това места!

 

Поискай да живееш в един по-чист свят! Бъди част от решението, не от проблема!

Подай сигнал за нарушение-не бъди безучастен!

052 820 295

052 820 152

За извозване на едрогабаритни отпадъци до 1.5 клуб м. е публикуван  график за извозване на едрогабаритни отпадъци от всеки район на сайта на община Варна. За по- големи количества тел. 052 503 801

За предложения и идеи как да опазим и подобрим градската среда – тел. 052 820 388

Или на https://signal.varna.bg/bg

 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448