Варна ще се бори с Бургас по идейни проекти за градска железница

Варна<+> 11.06.2020 15:30 Снимка: ДНЕС+

Варна ще се бори с Бургас по идейни проекти за градска железница

Варна ще се бори за идеен проект за градска железница с Бургас, каза премиерът Бойко Борисов по време на обиколката, която извърши в Морската столица.  По думите му, Варна ще трябва да се напредвара с Бургас и ще се конкурират за идейни проекти.

Кметът Иван Портних коментира, че такъв вид транспорт е важен за града и допълни, че по новия Устройствен план, има планирано трасе за подобен инфраструктурен обект.

Премиерът отвори дума за развитието на Бургас, като спомена, че кметът Димитър Николов планира да се построи градска железница от летище „Сарафово“ до ЖП гарата.

По време на разходката из Варна, кметът на града коментираше вече изпълнените проекти, както и тези, които предстои да бъдат завършени. Той спомена, че излазът на бул. Сливница към АМ “Хемус“ е от изключителна важност за града, и допълни, че тежкият трафик по ул. „Атанас Москов“ се отвежда към ул. „Девня“, а на кръговото кръстовище на бул. „Република“ ще се пренасочва в посока пристанището.

Премиерът обясни, че по АМ “Хемус“ се работи усилено по трасето Ботевград – Мездра, и допълни, че това е най-трудният участък в Северозапада, а до няколко дни трябва да се започне от двете страни на Велико Търново - в посока Плевен и в посока Търговище. Борисов коментира още, че по време на извънредното положение  работата по магистралата не е спирала.

По темата за магистрала „Хемус“, кметът Иван Портних поясни, че трасето, което ще свързва новата промишлена зона е от особена важност за града.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893