„ВАРНА новини“ стартира кампания в помощ на Кръвния център във Варна – ДАРЕТЕ КРЪВ!

Варна<+> 01.07.2020 18:54 Снимка: ДНЕС+

„ВАРНА новини“ стартира кампания в помощ на Кръвния център във Варна – ДАРЕТЕ КРЪВ!

Нуждата от кръв и кръвни продукти в здравните заведения във Варна е огромна. Проблемът се е задълбочил по време на извънредното положение. Болниците в града буквално се задъхват, а Кръвният център няма достатъчните количества, за да покрие нуждите им.

„Месечно в кръвния център във Варна минават между 800 и 1000 кръводарителя. За да може да покрива спокойно нуждите на здравните заведения в града Центърът се нуждае средно от 1500 до 2000 кръводарителя. Това каза за „Варна новини“ директорът на РЦТХ – Варна д-р Жанина Йорданова.

Тя уточни, че с въвеждането на извънредното положение, през месец март, мобилните екипи за кръводаряване са спрени и Кръвният център е преминал изключително на роднинско кръводаряване, което се извършва само на място. Това допълнително е утежнило проблема с осигуряването на кръв за нуждаещите се. „Имаме един постоянен брой пациенти, болните от таласемия например, за които кръвопреливането е животонеобходимо и наложително през 2-3 седмичен период. Само за тези пациенти месечно са необходими 200 – 250 кръводарителя“, посочи д-р Йорданова, отбелязвайки, че като обем дарената кръв се възстановява в организма за 24 часа, а като качество до 1 месец.

От УМБАЛ „Света Марина“ посочват липсата на кръв и кръвни продукти като основен проблем за голяма част от пациентите, принудени да чакат за преливане на животворната течност.

„ВАРНА новини“ подема кампания и призовава бизнеса да се присъедини към благородната инициатива по даряване на кръв. Всяка една малка или по-голяма фирма, представила 5 бележки от Кръвния център във Варна за дарена кръв на varnanovini2020@gmail.com и телефон за обратна връзка, ще получи насреща една безплатна рекламна или ПР публикация в сайта www.varnanovini.bg.

(Няма изискване хората, дарили кръв, да са служители на фирмата.)

Кампанията има за цел да помогне и на малкия и среден бизнес във Варна.

Не се допуска участие на политически и неправителствени организации./Варна новини

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868