Варна и Дордрехт размениха рози и лалета

Варна<+> 31.05.2021 12:52 Снимка: ДНЕС+

Варна и Дордрехт размениха рози и лалета

20 храста от традиционната българска роза Дамасцена, дарени от Община Варна, бяха засадени в Центъра за природа и образование за околната среда в Дордрехт от кмета на града Ваутер Колф и посланика на България в Нидерландия Константин Димитров. Цифрата на розите е символична и е свързана с 20 годишнината от подписването на споразумението за партньорство между Варна и Дордрехт.  Нидерландският град пък изпрати 600 луковици на лалета като дар за морската столица, които бяха са засадени пред сградата на Община Варна. 

Двете общини планират и други инициативи - през юни ще бъдат проведени тематични концерти, част от проекта „The Voyager“, организиран от Bachfestival Дордрехт, ММФ „Варненско лято“, Фондация Дордрехт-Варна, Община Варна, Popcentrale Дордрехт, UBeat, Община Дордрехт и Агенция Silver Lining. За шоуто във Варна ще пристигне световноизвестният DJ Robert Nickson, който ще миксира български фолклор и електронна музика. Концертът в Дордрехт пък ще обедини съвременна музика с творби на Йохан Себастиан Бах.

Програмата предвижда а бъде проведен приятелски онлайн шахматен турнир между клубове от двата града. Традиционно плувци от Дордрехт се готвят да участват в плувния маратон „Галата – Варна“, а млади спортисти от Варна ще се включват в плувни състезания на нидерландския град.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448