Варна<+> 10.07.2020 13:22 Снимка: ДНЕС+

В Аспарухово дадоха старт на Център за подкрепа на лица с увреждания, включително и множествени

Дадоха старт на „Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“ в Аспарухово, предаде репортер на ДНЕС+.

Събитието се реализира в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Ремонтните дейности следва да бъдат завършени до края на месец септември 2020 година, като те ще стартират на две места:

  • Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“, който ще бъде на адрес кв. Аспарухово, жк.“Дружба“, бл. № 11, вх. А, етаж 1.
  • Център „Заместваща грижа“ в кв. Аспарухово, жк. „Дружба“, бл. 17, вх. Б, ет. 1.

Проектът предвижда обособяване на различни помещение в дневния център:

Дневна стая/зала за активни занимания, кухненски бокс и трапезария, зала за лечебна физкултура /рехабилитация/ психомоторика, зала за арт и трудотерапия, кабинет на психолог, зала за индиви8дуална работа, медицински кабинет, помещения за почивка на потребителите по едно за мъже и за жени, санитарни помещения – 4 за потребители и персонал, и беседка в прилежащите площи.

Със средства от безвъзмездната финансова помощ, ще бъде закупен специализиран микробус с платформа за транспорт на потребителите на услугите.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 999 957.80 лв, като от тях 849 964.13 са от финансиране от ЕС, чрез Европейския социален фонд, а 149 993, 67 лв. са от национално съфинансиране.

Основната му цел е да се осигури качествена грижа за 90 лица с увреждания. Има възрастните хора, които са в невъзможност да се грижат сами за себе си и техни близки изпълняват тази функция, заместващата грижа ще им даде възможност, когато са възпрепятствани.

„Това е дневен център за лица с увреждания и множество такива, каквато услуга нямаме до момента на територията на Община Варна. Нашата община е поканена пилотно да разкрие такъв тип център. В него ще се изпълняват множество услуги. 30 човека е капацитета на дневния център, а 60  души ще бъдат консултирани и рехабилитирани в домовете им, тъй като ще разполагаме и с мобилни екипи. Има зала за рехабилитация, за арт-терапия, за музико-терапия, стаи за почивка и други услуги за хора, които имат нужда от подкрепа“, обясни директорът на Дирекция „Социални дейности“ към Община Варна Таня Василева за наш репортер.

По повод недоволства от страна на живущи в съседни блокове граждани, тя допълни още, че е разговаряно неколкократно с тях, провеждани са срещи и вече недоволство няма, тъй като им е пояснено, че към центъра има отделен вход, и дейността му няма да повлияе на нормалното съжителство.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987