Варна<+> 19.11.2023 12:46 Снимка: ДНЕС+

Ураганният вятър взе 2 жертви, затвори пътища, остави десетки села без ток (ВИДЕО)

В няколко населени места в района на Варна обстановката е усложнена. Най-тежка е обстановката в Аксаково и Вълчи дол, но няма хора, за чийто живот да има пряка заплаха. В тези части на страната има затворени пътища и паднали дървета.

Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов, съобщава БТА. 

В района на Шумен има снегонавяване и преспи. В северната част на областта няма ток. Няма информация за бедстващи хора. Също заради снегонавявания са затворени проходи между Шумен и Бургас, каза още Джартов.

Кметът на Варна Благомир Коцев обяви бедствено положение в общината тази нощ. "Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. 

Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината", се казва в обръщението на кмета на Варна. 

От Общината призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не е наложително. Още две общини в областта обявиха бедствено положение - Суворово и Вълчи дол. Жена на 43 години от Каспичан, която работи във Варна, е загинала, след като е била затисната от паднали клони от дървета от продължаващия и в момента ураганен вятър в града, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

"Бедственото положение остава и днес, кризисният щаб ще решава дали утрешният ден ще е учебен", заяви на брифинг кметът на Варна Благомир Коцев и призовава гражданите да останат по домовете си и да не използват личните си автомобили освен, ако не е наложително. 

33 молдовци, сред които и 2 деца, са били изведени от автобус, който е заседнал край Варна. 

Бедствено положение бе обявено и в Дългопол. 

Десетки населени места в област Добрич са без ток, по информация на дежурните в енергоразпределителното дружество "Енерго про". Част от град Балчик, селата Соколово, Дъбрава и Змеево, както и в Генерал Тошево и село Малина, и в община Каварна няма електрозахранване. Без ток са и в селата Българево, Могилите, Видно, Иречек.

Над 30 сигнала за закъсали автомобили са получени в пожарната, като пътуващите в тях са евакуирани.

Евакуацията се извършва с един противопожарен автомобил. Вторият е закъсал в снежна пряспа. Евакуационни дейности се извършват основно по главен път Добрич - Г. Тошево - с. Кардам, както и по главен път Добрич - Варна, в отсечката Пети километър- с. Стожер - с. Дебрене - до границата с област Варна.

Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „Диамант" е изграден контролно-пропускателен пункт от 23:00 ч. снощи, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна. В областта без ток са общо 31 населени места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за отстраняване на авариите.

Бе обявено и бедствено положение в шест общини в Шуменско. През нощта са подадени 100 сигнала за закъсали автомобили и бедстващи хора. В редица населени места е прекъснато електрозахранването и водоснабдяването. Пострадали хора няма.

Затворен е главният път за Силистра, а снежният капан е хванал освен пътуващите автомобили и машини на пожарната.

"Над 27 души са спасени, част от тях се намират в различни кметства на общини и села", заяви ком. Иван Иванов. 

Има 4 закъсали противопожарни коли заради снега, като в единия имало 6 граждани.

Заради стихията са спрени и автобусите в Добричка област. 

В Бургас към момента обстановката е сравнително спокойна, съобщиха от Общината. Постъпили са десет сигнала за паднали или наклонени дървета в комплексите "Меден рудник", "Славейков", "Черно море", "Братя Миладинови", на пътя Бургас- квартал "Сарафово", квартал "Долно Езерово". Два от сигналите са за дървета върху автомобили. Работи се по отстраняване на проблемите. 

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свиква спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка, съобщиха от пресцентъра на Областна управа. Вятърът в община Царево продължава да е силен. Има много паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, съобщиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната служба вече са на място и разчистват блокираните пътища. Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление.

Ураганният вятър е нанесъл поражения на заведенията по Северния плаж в Бургас, а морето е превзело пясъчната ивица. Във водата са отнесени пейки и инвентар от заведенията.

Снегът блокира и достъпа до ГКПП Малко Търново, а има и закъсали коли. Пътят от Царево към Малко Търново е непроходим. 

Над 25 сигнала за паднали дървета са подадени на „горещия телефон" на Община Стара Загора през вчерашния ден. Това съобщи в личния си фейсбук профил заместник-кметът Радостин Танев. Той посочи, че екип от дирекция "Местната администрация", заедно със служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", съвместно със сдружение "Брат за брата - Стара Загора" и спасителен клуб "За Бъдеще - Стара Загора" и отстраняват щетите след силната буря.

Няма пострадали, нанесени са материални щети по няколко автомобила.

Мъж загина и снощи в София. Инцидентът на столичния бул. „Илиянци". Според първоначалната информация от силния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена. На място е починал 65-годишният мъж, а съпругата му е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ.

Пет сигнала за паднали и счупени клони са получени в дирекция „Аварийна помощ и превенция" към Столичната община от 8:00 часа насам днес.

През вчерашния ден са постъпили 46 сигнала, свързани с произшествия заради силния вятър.

Затворени пътища, отменени полети и влакове

Летището във Варна работи, но има закъснели и отменени полети, казаха за БТА от пресцентъра на аеропорта.

Отменени са някои влакове тази сутрин заради паднали клони върху железния път, показва справка на сайта на Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият влак от Каспичан за Русе се отменя заради провиснали и паднали клони върху жп линията. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление. Пътническият влак от Русе (Разпределителна) до Горна Оряховица също няма да се движи поради провиснали и паднали клони върху железния път. Крайградски пътнически влак от Самуил до Каспичан също е бил отменен тази сутрин.

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, временно преустанови работа, заради лошите метеорологични условия.

Няколко пътища в страната са затворени заради снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ограничението важи за Дюлинския проход, както и за пътя Тервел - Кочмар. Тази сутрин беше възстановено движението през Айтоския проход. Затворен за движение е пътят Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино. От 22:00 часа снощи е бил затворен за движение и пътят Вълчи дол – Суворово. Областното звено „Пътно управление- Варна" информира, че третокласният път Ветрино – с. Калоян - с. Търница (област Шумен) също е затворен за движение. Заради усложнената обстановка на пътя Добрич – с. Искър – Вълчи дол също е наложена забрана за движение на автомобили. Забранено е движението на превозни средства над 12 тона и в двете посоки по пътя Варна – Добрич. От 7:00 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. В отсечката от пътя Кичево – Албена също не се допуска никакво движение.

Отворен за движение на леки автомобили е пътят Варна - Добрич, проходим е и пътят от Добрич - Албена, пътят Балчик - Добрич също е отворен, съобщиха за БТА от Областна администрация - Добрич. Поради силния вятър и обилния снеговалеж, до късно снощи е имало закъсали автомобили, като към момента пътищата са разчистени. Движението на товарни автомобили е забранено по пътя Варна - Добрич. Пътят Добрич - Генерал Тошево е затворен поради снегонавявания.

В Пловдив има 59 сигнала за произшествия, на които са реагирали през изминалото денонощие звената на пловдивската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Извършени са 53 аварийно-спасителни и помощни операции свързани с последствията от силния вятър. В Пловдивска област без ток са селата в Родопската яка, както и в района на Асеновград. В област Смолян - районът на Неделино и Баните. Причините са скъсани въздушни проводници.

Няма пострадали граждани и засегнато имущество.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364