Ученици от СУ "Гео Милев" - Варна с благотворителна кауза "Доброто в действие"

Варна<+> 24.01.2023 10:39 Снимка: ДНЕС+

Ученици от СУ "Гео Милев" - Варна с благотворителна кауза "Доброто в действие"

24  ученици от осми до дванадесети клас от Средно училище „Гео Милев“ – Варна , които са участници в  проект ACTIVE , програма „Еразъм+“,повече от два месеца подготвят своята благотворителна кауза „Доброто в действие“.  Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни настанени в два приюта във Варна.

В продължение на две години те се учиха на медийна и дигитална грамотност, запознаха се с работата на различни институции,  дискутираха  човешките права и отговорности, партнираха си с РТВЦ -БНТ Варна, Окръжния съд и ВСУ “Черноризец Храбър“. Тяхната крайна цел е да бъдат активни граждани, да си отговорят  на въпроса „Какво означава да си граждански активен и какви са различните форми на гражданско участие? Каква е ролята на доброволчеството?“.

Проектът завършва  с кауза, която те  сами са избрали - да помогнат  за осиновяването на безстопанствени животни, настанени в приюти. Каузата е наречена  „Доброто в действие“. Всички материали- брошури, постери , страници във Facebook, Instagram др. , които представят  животните са подготвени от участниците в проекта , от паралелка „Рекламна графика“. Брошурите са  със снимки,  описание на кученцата и QR код на страниците в социалните мрежи, който да позволи  бързо откриване на публикациите  и споделяне.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100089075760439

Ето тяхното послание:

„Всяка кауза на  която човек е готов да се посвети заслужава внимание. Няма значение колко е важна тя за другите хора, от значение е да е важна за вас. Ако всеки има своя кауза и работи за нея тогава ще променим средата, в която живеем.  Ние силно вярваме в това! Дали  ще засадите дърво, дали ще спасите бездомно животно, дали ще помагате на хора в нужда, направете го!И не питайте - точно това ли е най-важното сега. Да! Всичко е важно, ако не за вас – за някого е важно. Дори едно от безстопанствените   животни   да намери своя дом, ние сме променили за него всичко- целия му живот.“

В продължение на две седмици  пред  всеки клас в училище те представиха проекта и своята кауза, и раздадоха брошури.

Във фоайето на училището  е подредена изложба със снимки на всички предложени за осиновяване кученца и едно коте , както и  рисувани  портрети на някои от животните.

За да стигне каузата  до повече хора  учениците отправиха послание към родителите на всички ученици в училище да  ги подкрепят   и да споделят информацията, публикувана в социалните  медии. Целта е   ученици, родители и учители да  действат като общност и подпомогнат със своята активност  каузата на своите деца и ученици.

В рамките на три дни в училището бе организирана акция за събиране на различни предмети- купички за храна, завивки, играчки и др., които участниците в проекта ще предоставят на Animal Hope Varna.

Партньори по проект ACTIVE  са ученици от Италия, Испания и Полша. Те също завършват проекта с каузи.Полските ученици отделиха време и средства за украинските бежанци и дом за стари хора, испанските – за бездомници и интегрирането им в обществото, а италианските – за дом, където са настанени жени преживели насилие.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194