Ученици от Средно училище „Гео Милев“ участваха в дигитално събитие

Варна<+> 29.09.2021 15:06 Снимка: ДНЕС+

Ученици от Средно училище „Гео Милев“ участваха в дигитално събитие

Ученици от СУ „Гео Милев“ участваха в дигитално събитие на тема: „Връзката между новите технологии, програмирането и професиите на бъдещето“, организирано в партньорство със Сдружение „Моят град“, в  рамките Европейската седмица на програмирането „Meet and Code“.

Образователен авторски филм и презентация, подготвени от Сдружението,   представиха   съвременните европейски тенденции и практики, свързани с професиите на бъдещето, вдъхновяващи примери за иновации, програмиране, технологии и връзката им с новите професии.

Учениците от паралелка „Рекламна графика“ се запознаха с данните от доклад на Dell, според който 85% от професиите, които ще се практикуват през 2030 г.  в момента не съществуват. Заради новите информационни технологии изчезват много от познатите   професии, но се появят нови. Този процес се развива с изключително бързи темпове и целта е да се провокира интереса на учениците и  тяхното желание да следят новостите и тенденциите на пазара на труда, свързани с бъдещите нови професии.

Всеки ученик имаше възможност да избере произволна професия- пощенски куриер, фармацефт, юрисконсулт, готвач, журналист, туристически агент, екскурзовод, брокер на недвижими имоти и да разбере какви са тенденциите за развитие на тази професия в и как тя би се променила в бъдещето.

Те се запознаха и с вдъхновяващи примери на ученически разработки, които, освен че са интересни и новаторски са спечелили популярност и последователи.

 Седмицата на програмирането се провежда в над 13 европейски държави в периода от 27 септември до 3 октомври 2021 г. и е насочена към младежите с цел  насърчаване на дигиталните умения за следващото поколение млади европейци.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648