Цената на кубик дърва във Варна удари 100 лева

Варна<+> 25.09.2020 10:08 Снимка: ДНЕС+

Цената на кубик дърва във Варна удари 100 лева

В  началото на есента кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата - дървата, се продава между 90 и 100 лева, а на места достигат до  115 лв., установи репортерска проверка на ДНЕС+. Цените са за по-качествените широколистни цепеници. Има търговци предлагащи отстъпки за количества на 20 или 25 кубика.

Друг начин да се опитаме да купим по-евтино дърва по това време на годината е да купим цял камион от 10 кубика и то от място не толкова близо до големия град. Например, вариант са лонгозовите дървета около курорта Камчия. Те обаче в повечето случаи не горят. Това пък е друг проблем, с които много от потребителите, избрали да се отопляват на твърдо гориво, често се сблъскват.

Илиян Коларов зимата разчита на печката с дърва. Купува по 4 кубика готови за печката цепеници. Взимал е от няколко места дърва и твърди, че не горят.

„Вече трета година купувам от различно място, вместо да изгарят, те се овъгляват и дървото остава цяло“.

Подобно на Илиян и други домакинства имат същия проблем. Купуват дърва, с уверението, че са бяло меше, а изобщо не горят. Освен в качеството, често търговците ни удрят и с количеството, особено при нарязаните.  Така уж пълната каросерия, има поне кубик по-малко. За това е хубаво да отидем на място и наглеждаме товаренето. Според търговци, тъй като още не застудяло, повечето хора сега купуват от 2-3 до максимум 5 кубика.

За алтернатива на дървата се смятат екобрикетите от слънчоглед и дърво, които се предлагат във Варна средно по 500 лева за тон. ксперти препоръчват дърва за отопление да се купуват през лятото - не само заради по-ниската цена. Така дървесината ще има възможност да изсъхне. Това ще увеличи тяхната калоричност и ще намали отделянето на вредни вещества в атмосферата..

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021