Таксиметрови шофьори се оплакват от спад в оборотите

Варна<+> 21.11.2020 19:11 Снимка: ДНЕС+

Таксиметрови шофьори се оплакват от спад в оборотите

Ниски доходи и за търговците

Рязко намаляване на клиентите, така определят последния месец таксиметрови шофьори от Варна. Срещаме се с Красимир Илиев, който от 5 години работи в бранша. Казва, че след карантираната, около два месеца през летните месеци, работа е имало.

Ноември обаче се оказал препъни камък за него и повечето му колеги. От две седмици насам текучество на клиенти няма, а оборотът му се свил с близо 70%. „Няма хора, или не излизат, или просто не желаят да ползват таксита”, споделя Красимир. Мъжът се надява декември да е силен месец и около празниците да има повече поръчки.

„Нали знаете, то всеки чака декември, идват празници и ден година храни, не ми се мисли, обаче какво ще правим след това, идват тежките месеци”. Трудни са тези месеци и за търговците. Павлина Стоилова е продавач на детски дрехи. Разказва, че сега е моментът да заработи някой лев, защото хората са тръгнали да пазаруват за празниците. Обичайно, от втората половина на януари работата рязко спада до към март. Ситуацията около коронакризата обаче може и да удължи този период.

„Никой не знае какво ще стане, виждате какво е сега положението. Мога да кажа определно, че толкова ниски обороти в този период на годината не съм имала и направо се плаша, ако така продължи, добавя търговецът.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448