Спазват ли се разпоредбите за безопасност в търговските обекти във Варна

Варна<+> 08.07.2020 10:45 Снимка: ДНЕС+

Спазват ли се разпоредбите за безопасност в търговските обекти във Варна

Въпреки че се „запознахме отблизо“ с маската още през март, хората явно все още не могат да свикнат да я използват.

Решихме да проверим слагат ли се маски при влизането в търговски обекти.

Центърът на Варна, магазин за обувки. На витрината, наред с предлаганата стока, е залепена бележка“ И тук се влиза с маски! Не вярваме в Ковид 19, но вярваме в РЗО, НАП, НОИ и т.н. Чуваме как продавачката неколкократно предупреждава двама клиента да покрият носа и устата си. Въпреки това, двете дами се направиха на ни лук яли, ни лук мирисали.

Елена е продавач консултант, разказа, че често й се налага да напомня на влизащите в магазина да си сложат маските, за да се разминат с глоба, в случай на проверка от властите. „Знам, че сега, лятото, носенето на маската е неприятно, аз по цял ден съм с нея, какво пречи на някого, влизайки за 10 минути да си я сложи“, възмущава се Елена.

Влизаме в друг магазин, за бебешки стоки. И тук имаше една дама, която нямаше маска. Когато продавачката я прикани да си я сложи, дамата отговори, че се задушавала с нея.

Припомняме, че носенето на маски на закрити места е задължително, със заповед на здравния министър а, извънредната епидемиологична обстановка е удължена до края на месеца. Само преди няколко дни представител на РЗИ-Варна, придружени от полицаи, проверяваха обектите в града дали персонала и клиентите им носят предпазните средства. Оказа се, че повечето клиенти, когато видели инспекторите, започнали да ровят из чанти и джобове, за да извадят маските. Общо 83 обекта са проверили здравните инспектори във Варна през мината седмица за спазване на противоепидемичните мерки, не са установени сериозни нарушения, съобщиха от РЗИ.  

И докато сме на тема маски, внимавайте какви купувате. Проверка на инспекторите от Главна дирекция "Надзор на пазара" е установени, че в търговската мрежа у нас се продават на 100 вида фалшиви маски. Предпазните средства трябва да имат задължително СЕ маркировка за съответствие и до маркировката да има един номер, който е номерът на нотифицираното лице, което е изпитало маските за респираторна защита. Отделно на маските трябва да има и N-стандарт, европейския, който и ние като държава членка ползваме. 

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81364
GBP GBP 1 2.17283
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.38912
USD USD 1 1.66794