След взрива в блок 302 във  Варна: Съседи не дават събраните дарения на собственичката

Варна<+> 14.01.2021 11:47 Снимка: ДНЕС+

След взрива в блок 302 във Варна: Съседи не дават събраните дарения на собственичката

Година след взрива в блок 302 във варненския квартал „Владислав Варненчик" все още продължава отстраняването на щетите. Трима души загубиха живота си след експлозията. Десетки бяха евакуирани и напуснаха домовете си, а взривната вълна причини огромни разрушения по сградата и жилищата на хората, предаде БНТ 1

Измина година от трагедията във Варна, но времето се оказа недостатъчно, за да се възстановяват щетите и хората да живеят нормално, както преди експлозията. Три от апартаментите все още са необитаеми. А едно от семействата е продало жилището си, защото децата не искали да се връщат в него заради стреса.

Инцидентът променя завинаги живота на Антоанета. Експлозията разкрива с години пазена тайна - била е жертва на домашно насилие от страна на мъжа, с когото живеела и който предизвика взрива.

"Тя се чувства доста по-стабилна, старае се и върви в посока на новото начало на своя живот. Работи на същото място, както и повиши квалификацията си", каза управителят на Фондация „SOS-семейства в риск" във Варна Анна Николова.

И макар че Антоанета няма вина за случилото се, на Общо събрание на входа, съседите решили да не й дадат средства от дарителската кампания."И в крайна сметка жертвата, дори когато е жертва на престъпление, да й бъде вменена и да й бъде пренесена цялата вина върху нея.

Тъжно е", каза правителят на Фондация „SOS-семейства в риск" във Варна Анна Николова..

Бързата реакция на обществото и институциите след взрива връща хората по домовете по-рано от очакваното."Успяхме да възстановим вътрешно преградните зидове. Поставихме врати към стълбищната клетка на пострадалите апартаменти", каза кметът на район „Владислав Варненчик" Николай Костадинов.

Общите части все още не са напълно възстановени, а стените са опушени.

"Но както виждате, всеки се заключи, врътнахме ключа и за външните части чакаме домоуправителя", каза Стоянка Русева.

Семейство Русеви със собствени средства успели да възстановяват щетите по апартамента си. И до днес обаче не могат да забравят преживяното."Не може да няма отражение върху психиката на всеки един от нас", каза Стоянка Русева.

Помощта за пострадалите семейства продължава.

Частна фирма е обещала да осигури битова техника за домакинствата.

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066