Варна<+> 12.04.2022 13:19 Снимка: ДНЕС+

Синята стая за щадящо изслушване на деца получи артистично дарение за шестата си годишнина

На 11  април Синята стая към съдебния район на Окръжен съд – Варна навърши 6 години от създаването си. И съвсем случайно специализираното помещение за провеждане на разпити на деца, свидетели, жертви на насилие или извършители на престъпления получи като подарък три картини от една млада художничка. Зорница Колева е ученичка в пети клас в основно училище „Георги Сава Раковски“ във Варна. Научава за Синята стая от своята майка, която е съдебен служител. Нейният брат - Калоян, също художник и ученик в Националното училище по изкуства „Д. Христов“, дарява своя картина при откриването на специализирано помещение през 2016г. Сега негова сестра решава, че може да се раздели с творбите си „Цветя за мама“, „Тигър“ и „Цветно мое“, за да създаде настроение в стаята, където се изслушват деца, разбирайки, че обикновено това са нейни връстници, които преминават през трудни периоди.  

Синята стая има две помещения с отделен вход, свързани с обща стена, част от която е с т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници. Обзаведено е като детска стая с място за игра. А картините на Зорница допълват пространството и създават усещането за топлота и уют. От другата страна на венецианското стъкло, чрез монитор, разпитът се наблюдава от съдии, прокурори и останалите участници в процеса. Специализираното помещение се полза съвместно от органите на съдебната власт във Варна, полицията, Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

Синята стая даде възможност, разпитът на малолетен и непълнолетен свидетел да се извършва при избягване на контакт с обвиняемия. С този подход, децата жертви бяха приравнени на лица със специфични нужди от защита – тези, за които трябват допълнителни средства за избягване на вторична и повторна виктимизация, сплашване и отмъщение, емоционално или психическо страдание, включително запазване на достойноството по време на разпит.

От създаването й до момента в Синята стая са били изслушани над 80 деца.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648