Варна<+> 29.05.2024 13:01 Снимка: ДНЕС+

Семейството на СДС-Варна: Честит юбилей, д-р Свилен Христов, честита 25-годишнина ФА "Гергана"

Семейството на СДС-Варна поздрави д-р Свилен Христов, доктор по музикално, танцово изкуство и хореография,  главен художествен ръководител на Фолклорен ансалбъл "Гергана"-Варна с неговият личен повод- 50-годишен юбилей и празника на фолклорната формация - 25 години ансамбъл "Гергана".

Вчера ансамбълът отпразнува двата повода с грандиозен фолклорен концерт-спектакъл "Майчина клетва" в Зала 1 на Фестивалния комплекс, който препълни залата и предизвика истински фурор. Спектакълът разказва с езика на автентичния странджански фолклор легендата за с. Ново Паничарево, което се намира в полите на Странджа планина.

Танцьорите пресъздадоха истинската емоция и тежестта на майчината клетва с пъстротата и колорита на автентичните странджански народни танци, тайнствената омая на баирите на Странджа и чистата любов в едно автентично общество по онова време, в което са се писали легенди.

Празненството на сцената продължи с поздравления от гости, отличия, връчени на д-р Христов за приносът му към българския фолклор. 

Гост на събитието бе и доц. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна в 49-тото Народно събрание, която също поздрави художествения ръководител и ансамбъла по двата повода.

"Семейството на СДС-Варна стои плътно зад българския фоклор и традиции. Хората, носещи синята идея в себе си, винаги са отстоявали устоите на българщината, силно вярват в семейството, като пазител на изконната българска народопсихология и бранят българския дух от неолибералните "течения"", каза след концерта доц. Хамза пред ДНЕС+.

Според нея само по този начин, ревниво пазейки родната си "стряха" и корен България би могла да просъщствува и да се справи с демографската криза.

Д-р Свилен Христов носи синята идея в сърцето си от 1997 година, когато е бил и един от лидерите на студентските протести в бурния период на прохождането на българската демокрация.

След концерта, сините уважиха и двата повода на Свилен Христов с малко тържество.

 

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532