“Салонът на природата” на Милко Божков и Борис Христов от днес във Варна

Варна<+> 05.05.2022 12:56 Снимка: ДНЕС+

“Салонът на природата” на Милко Божков и Борис Христов от днес във Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна представя от днес, 5 май експозиция, която се очаква с нетърпение от естетите и колекционерите в морския град.

След експонирането на “Салонът на природата” в Плевен и СГХГ, сега съвместният проект на двама големи артисти - изложба, придружена с представително издание - идва във Варна в най-мащабната си версия, съобщават от галерията.

За пръв път във Варна ще бъдат представени всички работи на Милко Божков, създадени по фотографии на колекционираните от поета Борис Христов камъни. На целия първи етаж на художествения музей ще бъдат разположени акварелите, рисунките и живописните платна от проекта. Включен е и един знаков исторически паралел - артистично свидетелство за датиращия отпреди 40 години интерес на Милко Божков към стиховете на Борис Христов.

Това е творбата “Триптих по Борис Христов”, 1982 г., темпера, туш, картон, 55х152,5 см, Инв. №202, собственост на ГХГ-Варна. В тази ранна цветна рисунка ще открием прочутите редове на Борис Христов: “Аз пристигнах, аз съм Мария, жената на всички мъже и на мъртвите даже.”

Изложбата представя изкуствоведът Румен Серафимов, уредник в ГХГ - Варна:

„Салонът на природата“ на Борис Христов и Милко Божков е безусловно културно събитие от най-висша категория, което имаме привилегията да представим в ГХГ-Варна. Отдавнашно е творческото партньорство между двамата големи артисти, които са намерили своята духовна Аркадия далеко от суетата, конфликтите, интригите и предателствата, за да живеят в хармония със себе си, с природата и изкуството.

В следмодерните времена на свръхтехнологично развитие, в които видяхме и почувствахме „загубата на човечност“, изкуството на Милко Божков и Борис Христов е човечно и твърде дълбоко достига до най-фините сфери на душата. В тоталната симулативност на днешното общество, то е истинско и носи етически и човешки истини. В екзистенциалния хаос, безсмислие и деградация поетичният му и визуален свят предлага благородни и хуманни смисли, гради мъдри, ясни и универсални представи.

Във вездесъщата „жизнена спонтанност“ (според Хосе Ортега и Гасет), завладяла съвременната култура, Милко Божков показва рядко срещана хармония между емоционалното преживяване и рационалното мислене в акта на създаването, между артистичния импулс и спокойното градене на формата. В преситената с виртуална реалност и всякакви спекулации образна среда, той съхранява все по-ценното ръкотворно и сетивно отношение към пластическия език, запазва класическата картинност с всичко трайно и красиво в нея, изгражда „скъпоценна“ живописна материя, която носи радост и наслаждение от всяка мазка и линия, от всеки артистичен жест. На фона на съвременния визуален маниеризъм у нас, в който самоуверено шества външноефектната, но повърхностна и в повечето случаи празна, инфантилна игра с концептуални конструкти, Милко Божков носи светлината на висококласично художествено „вчувстване“ в същността и образния живот на един богат интелектуален и душевен свят.

С безмерната си дарба и забележителна ерудиция Милко Божков и Борис Христов са способни да създават висококултурно изкуство, в което с удивителна мъдрост смесват, съпоставят и интерпретират времена, култури, естетически, морални и философски категории. В него, с неизчерпаемите преображения на формата те сякаш събират разпилените, но все още живи територии и оцелели свидетелства на чистия, универсален дух. Затова, когато съзерцавам изкуството на Милко Божков и поезията на Борис Христов, неизменно се връщам към онази красива, мистериозна фраза: Et in Arcadia ego! , което означава – „И аз бях в Аркадия!“
 
Изложбата “Салонът на природата” ще бъде открита в 18:00 на 5 май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна и ще остане експонирана до 3 юни 2022.
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648