Съдят мъж, опитал да тегли пари от открадната банкова карта

Варна<+> 02.09.2021 10:32 Снимка: ДНЕС+

Съдят мъж, опитал да тегли пари от открадната банкова карта

Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна срещу 48-годишния Т.Д. за това, че в условията на продължавано престъпление е използвал платежен инструмент без съгласието на притежателя му – престъпление по чл. 249, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност и за кражбата на банкова карта и на други лични вещи от лекия автомобил на собственичката им.

В края на март 2021 година Т.Д. проникнал противозаконно в лек автомобил, паркиран на Крайбрежната алея във Варна, с цел да извърши кражба. Мъжът успял да вземе от багажника на колата дамска раница, която съдържала портмоне с малко пари, различни карти за отстъпки, банкови карти и лични документи.

Когато напуснал местопрестъплението, обвиняемият се отправил с автомобила си към най-близкия банкомат. Там извършил няколко опита за транзакции с отнетата от него банкова карта. Два пъти опитал да изтегли сумата от 400 лева, след това намалил сумата на 100 лева и отново опитал два пъти. При последния неуспешен опит АТМ устройството задържало банковата карта. Всяка една от горепосочените операции с чуждия платежен инструмент била осъществена без съгласието на титуляра му.

Разпитан в качеството на обвиняем, Т.Д. се възползвал от правото си да не дава обяснения. Той е известен на органите на реда и е осъждан, включително и за престъпление по чл.249, ал.1 от НК.

Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен по обвинението по чл. 249, ал. 1, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години, както и глоба до двойния размер на получената сума. За кражба наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448