Съдът отказа по-лека мярка за неотклонение на обвиняем в държане на близо килограм марихуана

Варна<+> 08.06.2021 16:12 Снимка: ДНЕС+

Съдът отказа по-лека мярка за неотклонение на обвиняем в държане на близо килограм марихуана

Варненският апелативен съд не намери основания да измени мярката за неотклонение на обвиняем в държане с цел разпространение на 990,49 грама марихуана. Иван П. е под домашен арест от 10 март по силата на определение на Варненския окръжен съд, потвърдено и от втората инстанция.

Апелативният прокурор припомни, че престъплението е извършено на 8 март, когато полицейски служители открили в автомобила на обвиняемия пликове с тревиста маса. От дома му били иззети марихуана и следи от метаамфетамин.

Защитата подчерта, че Иван е под домашен арест вече три месеца и през това време не се е отклонявал. Затова не е необходимо продължаването на втората по тежест мярка за процесуална принуда.

Апелативният съд намери за неоснователна жалбата на обвиняемия срещу отказа на Окръжния съд да постанови по-лека мярка за неотклонение. Домашният арест е законосъобразен и към настоящия момент. Не е отпаднало подозрението за съпричастност на Иван П. към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Макар съдът да не констатира опасност от укриване, има реален риск мъжът да извърши престъпление. Тази теза се подкрепя от наличието на няколко вида наркотични вещества – иззетото количество марихуана и остатъците от метаамфетамин по различни опаковки.

С тези доводи Варненският апелативен съд остави в сила мярката за неотклонение „домашен арест“, контролирана със средство за електронно наблюдение, спрямо обвиняемия в наркопритежание Иван П.

Определението на настоящата инстанция не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448