Съдът остави в ареста добричлията, задържан преди ден с наркотици и след гонка с полицията

Варна<+> 07.12.2023 09:00 Снимка: ДНЕС+

Съдът остави в ареста добричлията, задържан преди ден с наркотици и след гонка с полицията

Обвинен е за държане и разпространение на близо 11 кг наркотици

Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 35-годишния Стоян С., който е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

35-годишният мъж от Добрич бе задържан вчера, след като отказал да спре автомобила си за проверка. Служителите на реда започнали преследване по варненския булевард „Цар Освободител“. При извършените претърсвания на автомобила и на два адреса - във Варна и в Добрич са иззети големи количества различни видове наркотици. Общото количество намерена марихуана е близо 8800 грама, намереният амфетамин е около 1500 грама, иззети са и близо 500 грама кокаин. В жилищата са намерени и електронни везни, а от адреса във Варна - 7850 лева.

Наказанието в НК за престъплението, за което е привлечен като обвиняем, е от 2 до 8 години „лишаване от свобода“ и до 20 хиляди лева глоба.

В съдебното заседание за определяне на мярката за неотклонение, защитата на Стоян С. поиска по-лека мярка – домашен арест. Аргументите -  имал постоянен адрес, където се  грижел за детето и жената, с която живее на семейни начала.

Мъжът е осъждан през 2019 г. за разпространение на наркотици.  Има и присъда за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофа.

Варненският окръжен съд разгледа събраните материали по делото и становищата на страните. Прецени, че макар и в много начален етап на разследването, са събрани доказателства, от които да се изведе извод, че е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Освен това се касае за тежко престъпление, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“. За съда не съществува опасност лицето да се укрие, тъй като има постоянен адрес във Варна и работи. Но тъй като част от веществените доказателства и наркотиците са открити в дома, в който той живее със семейството си, съдебният състав прецени, че мярка домашен арест към настоящия момент не е подходяща. За Окръжен съд – Варна единствената адекватна мярка за неотклонение, която Стоян С. следва да търпи е най- тежката – задържане под стража.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в тридневен срок от днес.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878