Рибарското пристанище "Карантината" в Аспарухово вече е въведено в експлоатация

Варна<+> 13.01.2021 18:28 Снимка: ДНЕС+

Рибарското пристанище "Карантината" в Аспарухово вече е въведено в експлоатация

Дейностите по изграждането на рибарското пристанище са приключилi и то е преведено в експлоатация на 13 декември миналата година. 

Това заяви за ДНЕС+ заместник кметът на Варна инж. Христо Иванов на брифинг днес. 

"В момента се подготвят документите и вървят няколко процедури по регистрацията на пристанището в Морска администрация, за да бъде лицензирано. 

"Това не можеше да бъде свършено преди пристанището да бъде въведено в експлоатация, тъй като документите, които се прилагат евъвеждането в експлоатация, документи за безопасност и други. Очакваме да излезе регистрацията, но и тъй като има рибна борса и други съоръжения за съхранение и разфасоване на улова,в момента течереистрация в Агенцията по безопасност на храните. Това са административни действия, които са нужни да е готово на пълна експлоатация.",коментира още заместник-кметът. 

Според решение на Общински съвет на заседанието преди Нова година, бе прието щатното разписание на новата придобивка на варненци.

Формално тогава бе и въвеждането в експлоатация на пристанището. Очаква се на първата сесия на местния парламент за тази година да бъде взето решение, съоръжението да бъде прехвърлено към ОП "Паркинги и гаражи".

Администрацията подготвя проект по процедура „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“ по Програма за морско дело и рибарство 2014 –2020 г.

Рибарско селище "Карантината" се намира в непосредствена близост до новото пристанище в едноименната местност. Реализацията на дейностите, заложени в проектно предложение, ще надгради и допълни работите, изпълнени по европейския проект „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“.

Предвижда се изграждане на алеи, доставка и монтаж на парково оборудване, осигуряване на достъп за хора с увреждания. Ще бъде изграден информационен център, който ще работи и с деца, за да мога те да се запознаят с местните рибарски занаяти. За отдиха на посетителите ще бъде изградено игрище за плажен волейбол.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986