Рибарското пристанище "Карантината" се превърна в любима атракция на варненци

Варна<+> 28.04.2021 18:09 Снимка: ДНЕС+

Рибарското пристанище "Карантината" се превърна в любима атракция на варненци

Рибарското пристанище вече е напълно готово. Облагородяват се участъци около административната сграда на съоръжението, а на места вече е и озеленено. Готова е и детската площадка в близост до пристанището, където тематично са монтирани уреди на морска тематика, предаде репортер на ДНЕС+.

Проектът "Рибарско пристанище-Карантината" се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020г. и е на обща стойност 13 578 483 лв., 7 894 364,51 лв. от които са безвъзмездна финансова помощ.

Очаква се съоръжението да бъде въведено съвсем скоро в пълна експлоатация, като в частична такава то бе преведено през м. декември миналата година. Тогава и Общински съвет-Варна гласува то да бъде прехвърлено под опеката на ОП "Паркинги и гаражи" към община Варна.

Отново на сесия на местния парламент по предложение на областния лидер на СДС-Варна и заместник-председател на Общински съвет-Варна д-р Янко Станев бяха регулирани цените и разрешителните за ползване на Рибарското пристанище „Карантината“ и допълнение към Наредбата за определянето и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Варна, в частта „Цени за ползване на Рибарско пристанище Варна“.

Въз основа на тази промяна, от рибарското пристанище ще могат да се възползват и любителите риболовци, а не само тези, които извършват стопанска дейност, като цените ще бъдат преференциални за тях. Така приета и променена наредбата, се дава възможност разрешителното за стопански риболов, става валидно и за любителски. 

Модерното пристанище ще бъде дом за 103 рибарски лодки, 8 кораба с дължина между 18 и 24 метра и 4 кораба с дължина над 4 метра. Монтирани са и 3 крана за разтоварване на улова. Двата са с товароподем 5 т., и един - 2 т.  За нуждите на рибарите там има и колонки за електричество и вода.

Новата придобивка на варненските рибари е атракция за варненци, които ежедневно се разхождат по кейовете на съоръжението, а зоната за пристан на рибарските лодки и кораби е с ограничен достъп. Всички кейове на територията на пристанището, до които имат достъп посетители, са обезопасени с парапети.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648