Ръководителят за интегриран градски транспорт във Варна сезира Европейската прокуратура

Варна<+> 16.04.2024 13:25 Снимка: ДНЕС+

Ръководителят за интегриран градски транспорт във Варна сезира Европейската прокуратура

Ръководството на Община Варна причинява финансови щети на фирма "Градски транспорт", както и на тази, която поддържа билетната система. Това твърди ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова, която възнамерява да сезира Европейската прокуратура по случая.

Администрацията умишлено саботира работата на автоматизираната билетна система в града, която е изграждана с европейски средства, заяви Якова на пресконференция в БТА.

По думите ѝ заради вандалски прояви валидаторите в автобусите много често са счупени. Имало е план да бъдат инвестирани 3 милиона лева в нови машини. Средствата обаче не са заложени в бюджета за тази година, а с тях е трябвало да бъдат осигурени и нови контролни устройства. В резултат на това варненци масово се возят безплатно, защото имат предплатени карти, но не ги валидират, тъй като машините не работят, обясни Якова. Тя допълни, че за първите 3 месеца на годината това е лишило фирма "Градски транспорт" от около 180 хиляди лева приходи. Ако ситуацията не се промени, прогнозата на Якова е, че до края на декември загубите ще достигнат над 800 хиляди лева.

Билетната система е купена с европейски средства. За нея и свързаните ѝ компоненти са платени над 13 милиона лева, припомни Якова. Тя допълни, че общината е натрупала дълг и към фирмата, която обслужва билетната система. Според нея става дума за около 1.4 милиона лева, като върху сумата се трупат и лихви.

Якова заяви още, че по разпореждане на общинското ръководство кабинетът ѝ е заключен и тя няма достъп до документите в него, въпреки че все още е на работа и е ръководител на проекта. Освен това не са ѝ изплащани заплатите от месец ноември 2023 г.

Биляна Якова вече е подала сигнал за самоуправство в Районната прокуратура във Варна. Също така е внесла иск в Районния съд, за да ѝ бъдат изплатени възнагражденията.

По-късно се очаква официална позиция и от Община Варна.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194