Проф. Красимир Иванов и Мариус Донкин са новите почетни граждани на Варна

Варна<+> 13.08.2020 12:13 Снимка: ДНЕС+

Проф. Красимир Иванов и Мариус Донкин са новите почетни граждани на Варна

Варненският Общински съвет днес удостои проф. Красимир Иванов - ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в периода 2012-2020 г. и актьора и директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин, който тази година навърши 70 г., с високото отличие "Почетен граждани на Варна". 

Номинациите на удостоените с почетния символ бяха обсъдени на Председателски съвет и бе дадено положително становище и за двете кандидатури. 

Проф. Красимир Иванов е е български хирург и онколог, професор, доктор на медицинските науки, два последователни мандата ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в периода 2012 – 2020 изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна (до 2010).

Придобива специалност по хирургия и по онкология, магистърска степен по „Стопанско управление“ и има научни степени „Доктор“ и „Доктор на медицинските науки“. През 2002 г. се хабилитира като доцент, а през 2009 г. – като професор към Катедра по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение; ръководител на катедрата до избирането му за ректор.

От 2001 г. до 2010 г. заема длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, а след 2010 г. е председател на Борда на директорите. Национален консултант по хирургия (2012).

Проф. д-р Красимир Иванов е 12-ият ректор на Медицински университет – Варна (първи мандат от 19.03.2012, втори мандат от 14.03.2016), като през мандата му се създават нови филиали и университетска инфраструктура, както и институционални звена и центрове на МУ-Варна.

От 2020 г. е Председател на Общото събрание на Медицински университет – Варна.

През май 2020 г. е избран за председател на Асоциацията на университетските болници в България.

Другият удостоен с почетното звание, актьорът Мариус Донкин, е роден във Варна на 13 февруари 1950 г.

Завършва през 1971 г. ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (сега НАТФИЗ) със специалност актьорско майсторство за дрматичен театър в класа на професор Боян Дановски.

Започва да играе в трупите на Драматичния театър в Пловдив и Театър „София“. След 1979 г. се мести в Народния театър „Иван Вазов“.

Донкин озвучава във филмите, издадени в България от Мулти Видео Център, Брайт Айдиас, както и във филми и сериали за БНТ и Нова телевизия. Той е българският глас на пантерата Багира в анимационния филм „Книга за джунглата“ и лъвът Муфаса от „Цар лъв“.

От лятото на 2016 г. е директор на Народния театър.

За изключителни заслуги като дългогодишен организатор на плувния маратон „Галата – Варна“  и участие в организацията на различни спортни мероприятеия, Надежда Парушева получава почетен знак  – златен за половинвековния й принос към варненския спорт и заслугите й за издигането на авторитета и спортната слава на Варна.

Журналистът Николай Увалиев също бе удостоен с почетен знак за заслуги към Варна – златен. Той получава това отличие за заслуги в популяризирането на древната и в частност варненска култура и история. Николай Увалиев създава социалната мрежа за сънародниците ни у нас и чужбина "Паметта българска" през далечната 1991 година. 

С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, бяха удостоени Народно читалище „Васил Левски – 1945“ – Варна, Фолклорен ансамбъл „Варна“, един от най-изявените хорови диригенти в България и дългогодишен учител Янка Митева, както и  проф. д-р инж. Румен Кишев, ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна.

Съветниците единодушно се обединиха около всички кандидатури, а отличията ще бъдат връчени на удостоените на празника на морската столица 15 август. 

Геновева Михайлова 

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286