Пробация за мъж, подал фалшив сигнал за бомба на Аспарухов мост

Варна<+> 17.11.2022 14:16 Снимка: ДНЕС+

Пробация за мъж, подал фалшив сигнал за бомба на Аспарухов мост

Районният съд във Варна наложи наказание на 42-годишен,  подал фалшив сигнал за поставен взрив на Аспарухов мост

Конкретният случай с обаждането до единен европейски номер за спешни повиквания 112 е регистриран около полунощ на 19 септември миналата година. Тогава подсъдимият, след употреба на алкохол, позвънил на спешния телефон като казал на оператора: „Има бомба на моста“ и веднага затворил. Мястото на обаждането било локализирано в кв. „Аспарухово“, а извършената проверка и обход от специализираните екипи не установила съмнителни вещи и предмети в зоната на моста и прилежащите територии. Впоследствие 42-годишният мъж е установен като подател на фалшивия сигнал за тревога, а ползваният мобилен телефон при обаждането, подсъдимият обяснил, че е намерил няколко дни преди това на детска площадка.

По този начин, подсъдимият предал по телефона на спешен номер „112“ невярно повикване за тревога, като сигнализирал за поставено взривно устройство на Аспарухов мост. Предаването по телефон или по друг начин на невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога е престъпление против реда и общественото спокойствие, наказуемо по чл. 326, ал.1 от НК.

42-годишният подсъдим има предходна съдимост. По силата на постигнато между страните и одобрено в съдебна зала споразумение с признание на вината, Районният съд му наложи наказание „пробация“.  За срок една година и шест месеца той следва да извършва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност да пъти седмично, както и за същия срок да провежда задължителни срещи с пробационен служител.

Съдебният акт е окончателен.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648