Варна<+> 18.06.2024 16:01 Снимка: БТА

Показаха нови експонати в Музея на мозайката в Девня (СНИМКИ)

Скоро започва и ремонтът на сградата, който ще струва около 5 млн. лева, а средствата са осигурени от държавата

Сградата на Музея на мозайките в Девня ще бъде ремонтирана със средства, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството - това съобщи кметът Свилен Шитов, който заедно с директора на музея представи нови експонати.

Той уточни, че вече е подписано споразумение с МРРБ. Стойността на проекта е над 5 млн. лева, като кметът се надява да бъдат достатъчни, за да се превърне музеят в атракция.

Той поясни, че с ремонта предстоят конструктивни промени за укрепване на сградата. Причината за това, е че преди близо 40 години, когато е започнало изграждането ѝ, строителството е било върху стар, съществуващ зид. Предвид големината на сградата, тя вече има конструктивни проблеми, които трябва да се отстранят с ремонта и да бъде стабилизирана. 

Шитов допълни, че предстои одобрението на проекта от управляващия орган, след което ще бъде обявена процедурата и ще се чака избор на изпълнител. По думите му намерението на Общината е в рамките на две години ремонтът да бъде осъществен, като освен конструктивните проблеми, музеят ще бъде обновен и интериорно и ще отговаря на очакванията на туристите.

Снимка: БТА

Шитов каза още, че искането му ще е музеят да не затваря врати за посетители по време на ремонтните дейности, ако това е възможно, но уточни, че всичко ще зависи от строително-монтажните дейности.

Директорът на музея Иван Сутев каза в отговор на въпрос, че и през тази година институцията е кандидатствала пред Министерството на културата за финансиране на археологически разкопки. Обикновено в късната есен става известно дали и с колко сме финансирани, обясни той, цитиран от БТА.

"Надяваме се да продължи финансирането, защото това е най-добрата реклама за всеки един археологически обект - да има нещо ново в музейната експозиция, както и нови археологически проучвания", обобщи Сутев.

Снимка: БТА

Шитов и Сутев представиха пред журналисти новите експонати в музея - реставрираните находки от гробница от края на II и началото на III век от н.е. и находките от Археологически сезон 2023.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319