Почитат композитора Йосиф Цанков с джаз концерт

Варна<+> 03.08.2021 13:31 Снимка: ДНЕС+

Почитат композитора Йосиф Цанков с джаз концерт

Проектът “Среща с деди Йожи” отдава почит на композитора Йосиф Цанков, на който тази година се честват 110 години от рождението му. Събитието е дело на внука му - тромбонистът Вили Стоянов, който събира едни от най-изявените български джаз музиканти в памет на своя бележит дядо. Концертът е част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, част от модула “На границата с класиката”, и ще бъде реализиран от джаз октет в състав Михаил Йосифов- тромпет, Димитър Льолев - саксофон, Велислав Стоянов - тромбон, Милен Кукошаров -пиано, Александър Логозаров - китара, Даниеле Феббо -контрабас, Борислав Петров -барабани, Атанас Попов -перкусии.


"Среща с деди Йожи" ще се проведе на 5-ти август от 21 ч. в клуб “Ментол”, достъпът ще бъде срещу билети с цена от 7 лв., които ще се продават на входа на клуба преди концерта.
Композиторът Йосиф Цанков е познат като “Патриарх на българската музика”, създал творби за богати гласове, музика, с която е предизвиквал и тествал до крайност възможностите на изпълнителите. В наши дни е трудно, почти невъзможно да се намерят изпълнители с такъв вокален диапазон, затова внукът му Вили решава да “изпее” музиката на дядо си с помощта на верния си тромбон. За целта привлича най-изявените български джаз музиканти, а осъвременените аранжименти, дело на Михаил Йосифов, ще направи срещата вълнуваща.


ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна и спонсори.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448