Почина командирът на екипажа на хеликоптера, паднал в Черно море

Варна<+> 09.06.2017 17:24

Починал е командирът на екипажа на военния хеликоптер "AS "Пантер" - 565 MB", който по-рано днес падна в Черно море, съобщиха от Военноморските сили. Към момента се води следствие, учението е прекъснато.

От Министерството на отбраната обявиха, че тримата членове на екипажа са транспортирани във Военноморска болница - Варна. Въпреки положените усилия да бъде реанимиран, най-тежко пострадалият капитан Георги Анастасов е починал.

Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са настанени за лечение във Военноморската болница - Варна. Те са контактни, адекватни, в добро състояние, съобщават от военното ведомство.

Вертолет "Пантер" на авиобаза "Чайка" падна по време на учение в Черно море. Тримата военни пилоти бяха извадени от свои колеги от фрегатата "Дръзки".

По разпореждане на военния министър Красимир Каракачанов заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са отпътували за Варна. По информация на военното министерство те ще се запознаят на място със здравословното състояние на пострадалите в днешния инцидент военнослужещи.

Причината за тежкия инцидент все още се изяснява. Предприети действия за изваждене на вертолета от водата.

Падналият в морето хеликоптер "Пантер" е от състава на Военноморските сили и е изпълнявал задачи по учението "Черно море - 2017". Припомняме, през 2014 година завърши двугодишното обучението на кап. Анастасов за управление на машината и водене на екипаж.

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в гр. Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия "Атанас Радев" и висше образование в Националния военен университет "Васил Левски", факултет "Авиационен", със специалност "летец-пилот за ВВС".

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделението в Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование във Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Министерството на отбраната изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия капитан Георги Анастасов.
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648