Почетоха паметта на генерал Колев с поставяне на бюст-паметник

Варна<+> 25.09.2023 18:05 Снимка: ДНЕС+

Почетоха паметта на генерал Колев с поставяне на бюст-паметник

Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години от рождението му, бе открит днес от кмета на Варна Иван Портних и Артак Казарян, председател на сдружение „Български родолюбци“, което е инициатор на събитието. Средствата са осигурени от  Община Варна. Паметникът се намира в градинката на кръстовището между бул. „Цар Освободител“ и улицата, която носи името на героя. Автор на творбата е Живко Дончев - носител на наградата „Варна“ за тази година. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, което възхвалява подвига на мъжете от българската кавалерия.

След официалното откриване паметникът бе осветен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. На събитието присъстваха областният управител Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, много организации и граждани. Зам.-председателят на "Български родолюбци" Валентин Иванов обясни, че каузата за паметника е била подкрепена от 10 неправителствени организации. Той припомни, че благодарение на генерал Колев по време на Първата световна война са спрени руските и румънски войски и тяхното настъпление към Варна и Бургас. Освен това, на днешния ден трябва да празнува цяла България, тъй като на тази дата преди 83 години Южна Добруджа се връща в пределите на страната ни, каза още Иванов.

Организатори на церемонията за откриването на паметника са бяха Общината, Военноморските сили на България и Варненската и Великопреславска митрополия. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648