Пасев и шефовете на водните дружества на Варна и Бургас опровергаха екоминистъра за кризата с водата

Варна<+> 06.01.2021 15:16 Снимка: ДНЕС+

Пасев и шефовете на водните дружества на Варна и Бургас опровергаха екоминистъра за кризата с водата

Пасев и шефовете на водните дружества на Варна и Бургас опровергаха екоминистъра за кризата с водата, предаде репортер на ДНЕС +. 

Това се случи днес на извънредна пресконференция, за която стана повод скандалното интервю на министъра на Околната среда и водите, в което той твърдеше, че Варна я очаква водна криза и водните ресурси на областта се управляват неадекватно. 

Областният управител на Варна Стоян Пасев разби на пух и прах тезата на министъра, който преди дни спря водоподаването от яз. Камчия към Варна. 

Пасев отвърна на нападките на министъра с неопровержими цифри, а управителите на водните дружества на Варна и Бургас потвърдиха думите му. 

"Варна е благословен град, вода имаме, няма да има водна криза. Изправени сме пред дилемата да се обясняваме за нещо, което не е истина. Преписки е нямало никога нито до министъра, нито до мен нито до ВиК, и е лесно да държиш листи, нарисувани с розови, зелени и жълти моливчета, ама какво пише в тях не е ясно. Това ми прилича на политиканстване и пореден опит да се всее паника сред населението, от която после да извличат дивиденти 2 месеца преди изборите", категоричен бе Стоян Пасев. 

Той добави още, че министъра е спрял водоподаването към Варна от яз. Камчия без да уведоми никого, освен медиите.

"Нито са ясни причините за това, нито въпросът е обсъждан с някого. За мен е недопустимо да се намаля водоподаването към Варна преди Коледните празници половин милионен град" Всичко това е политическо говорене, допълни още областният управител на Варна. 

Точни цифри предоставиха и двамата управители на водните дружества. По думите на Ганчо Ганчев - управител на Бургаското дружество в язовира има към днешна дата 123млн кубика, остават до пълния му обем 110 млн кубика.

"Полезния обем се води мъртъв обем – много е залесен водосборния регион и този обем е пълен с вода. Една част от тази вода може да се ползва. 6 млн куб на месец е потреблението за Варна и Бургас. Има едни 2 месеца, в които ползваме повече вода. Министъра е намалил количеството на вода към Варна но ние пак не изпитваме недостиг.", заяви управителят на бургаския воден регулатор. 

"Доста време си мълчахме, тази атака не е първата, и се вменява, че ВиК Варна взима водата на Бургас. Това не е така, тъй като ние получаваме графици за снабдяване с вода от Министерството на Околната среда и водите. По тези графици ние потребяваме количеството, което ние по график. И Варна и Бургас и имаме средно по 40 млн куб. м. на година вода.", съобщи Валентин Вълканов - управител на ВиК -Варна. 

Той допълни, че криза няма и няма да има, нито за Варна, нито за Бургас. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269