Партиите във Варна не се разбраха за състава на РИК, решението ще е на ЦИК

Варна<+> 14.04.2024 18:17 Снимка: ДНЕС+

Партиите във Варна не се разбраха за състава на РИК, решението ще е на ЦИК

На основание чл.60, ал.1, от Изборния кодекс и отправена покана до политическите партии и коалиции, днес областният управител проф. Андрияна Андреева проведе консултации за определяне състава на РИК за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 9 юни 2024 г. Избори за членове на ЕП от република България и Избори за Народно събрание.

В консултациите взеха участие представители на всички парламентарно представени политически партии и коалиции в 49-ото Народно събрание – коалиция „ГЕРБ – СДС“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, партиите ДПС, „Възраждане“, коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“. Те представиха пълен набор от документи, описани в Решение №3051 от 9 април тази година на ЦИК, които съдържат писмени предложения за състава на РИК – Варна, за зам.-председатели, за секретар и членове, както и посочените от Изборния кодекс дипломи, пълномощни и декларации и др.

В хода на консултациите представителите на присъстващите партии и коалиции направиха последователно предложения за:
• членове на състава на РИК
• за председател на РИК
• за заместник председатели и за секретар

Единственото съгласие, постигнато от представителите на парламентарно представени партии и коалиции, взели участие в консултациите днес бе относно броя на зам.-председателите на РИК, които ще бъдат 4-ма.

Не бе постигнато съгласие за избор на председател на РИК, на зам.-председатели и на секретар за предстоящите на 9 юни Избори за членове на ЕП от Република България и Избори за Народно събрание.

Протоколът бе подписан от представители на всички парламентарно представени партии и коалиции, взели участие днес в консултацията при областния управител и ще бъде изпратен в ЦИК. Тя от своя страна трябва да вземе решение до 20 април 2024 г., с което съобразно внесените писмени предложения да определи състава, председателя, зам.-председателите и секретаря на РИК.

Припомняме, че съставът на РИК – Варна ще е със 17 членове, включително председател, 4-ма заместник председатели (съгласно гласуваното днес решение), секретар и членове както следва:
• За коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 5-ма членове
• За коалиция „ПП-ДБ“ – 4-ма членове
• За партия ДПС – 3-ма членове
• За коалиция „БСП за България“ – 2-ма членове
• За партия „Има такъв народ“ – 1 член.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361