Отвътре: Ковид зоната в ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в Аспарухово

Варна<+> 21.01.2021 15:43 Снимка: ДНЕС+

Отвътре: Ковид зоната в ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в Аспарухово

Ковид зоните – една от добрите идеи в борбата срещу опасния вирус. В полза и помощ на хората здравните власти включиха в борбата и общопрактикуващите лекари и Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ-тата).

Месеци наред болниците и спешните центрове поемаха тежестта, но това вече остана в миналото.

Влизам в Ковид зоната в ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в Аспарухово.

Посрещат ме хората в бели екипи. Онези, на фронта. С по две маски на лицето и шлем. Но дори и те не скриват усмихнатите очи на медиците.

Д-р Людмила Йотова е епидемиолог с дългогодишна практика. Ваксинирала се е и очаква да дойде деня на втория прием на ваксината. Страхува се, но е в борбата. Старшата медицинска  сестра Хатидже Мустафова е преболедувала миналата година, по думите и е преминала леко през заболяването. Страхува се за близките си, но не отстъпва от фронтовата линия.

Трудно са намерили санитар. Никой не искал да работи там, било страшно. Изглеждат извънземно, но нищо човешко не им е чуждо, нито страха, нито любовта и отдадеността към професията.

Докато преглежда пациент, д-р Йотова е спокойна, има лека ръка и ведър глас. Неприятното изследване с антигенния тест вече е с една идея по-приятно.

Ковид зоната в Аспарухово отвори врати на 30 ноември.

Центърът бе доста зает до средата на м. декември, когато България преминаваше през пик на заболелите.

"С решение на Общинския съвет Варна бяха отпуснати средства в размер на 16 хил. лв. Това се случи със заповед на кмета на Община Варна Иван Портних и се възложи на Дирекция „Здравеопазване“, заяви управителят на ДКЦ „Иван Рилски“ д-р Людмил Цветков.

Той допълни, че с решение на Общински съвет са гласувани възнагражденията на медиците, които работят на първа линия в Ковид зоните. Независимо дали си лекар или санитар, тази сума се изплаща над заплатата на медицинския персонал.

Всички положителни проби се изпращат по специална система към РЗИ-Варна, които предприемат действия по карантиниране на заразените. Обслужват се болни, насочени от общопрактикуващ лекар, както и самонасочили се. Лекарят преценява дали ще направи тест, който ще е готов след 15 минути или пациентът няма симптоми на COVID-19. По негова преценка той може да бъде препратен за снимка на бял дроб или изследвания.

„Екипът работи изключително добре, колежката д-р Йотова се отнася с голямо внимание към всички, а старшата медицинска сестра на ДКЦ-то е с голям опит и познания“, подчерта д-р Цветков.

„На 30 декември подадох заявление към директора на РЗОК-Варна за сключване на договор, но още се изчаква анекса към Националния рамков договор. Касата не поема разходите по бързите антиген тестове, но ние имаме достатъчно, така че можем да работим спокойно и да тестваме хората. Справяме се добре, екипът работи неуморно и професионално“, коментира още управителят на Диагностично-консултативния център.

Ако успеят да сключат договор с РЗОК имат подготвени два екипа, тъй като по изискванията на институцията работното време на Ковид зоната ще бъде 8 часа. Ще бъдат два основни екипа, които ще работят на смени.

„Имаме зелен коридор между 10 и 12 часа за рентгена, всичко е затворено, болния си преминава сам. Рентгенолозите преглеждат изследването и всичко става много бързо, така че болният да не чака“, заяви още д-р Цветков.

Той допълни, че се очаква масовото тестване на учителите, което ще се извършва в ДКЦ-тата по райони.

Пациентите не спират да пристигат, а хората в белите екипи са все там – на фронта. С усмивките зад маските, шлемовете и страха.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832