От днес: Маските на закрито отново задължителни във Варна

Варна<+> 01.08.2022 07:59 Снимка: ДНЕС+

От днес: Маските на закрито отново задължителни във Варна

От днес, 1 август, маските отново стават задължителни на закрити места, напомнят от РЗИ-Варна за ДНЕС+.

Мярката се налага поради повишената заболяеост от COVID-19  във Варненска област и страната.

Носенето на предпазна маска в закрити места, достъпни за ползване или предназначени за обществено ползване, става задължително от днес. В това число влизат болници, аптеки, оптики, дрогерии, търговски обекти, кина, театри, транспортни средства за превоз на пътници, гари, автогари, летища, административни институции и други.

Мяските няма да бъдат задължителни за персонал и клиенти в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения. Ограничението не важи и за спортуващите на закрито, както и за участниците в семинари и конференции по време на изказване. Без маска могат да се движат и деца до 6-годишна възраст.

При масови мероприятия организаторите са длъжни да осигурят спазването на дистанция от 1.5 м между отделните лица. Това означава, че концерти и други прояви ще се случат с разреден брой места. Свижданията в здравните заведения са ограничени. При престой на пациент над 5 дни са по преценка на лекуващия лекар.

Остават изискванията за дистанция между работници и служители във фирми, предприятия и учреждения. Осигуряването на дизенфикционни средства и възможност за дистанционна работа.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648