Оставиха в ареста един от тримата, обвинени в отвличане и побой край Варна

Варна<+> 22.06.2022 10:05 Снимка: ДНЕС+

Оставиха в ареста един от тримата, обвинени в отвличане и побой край Варна

Апелативен съд – Варна измени от „парична гаранция“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на обвинен в отвличане.

Трима души са били задържани за противозаконното лишаване от свобода на жител на Аксаково. Нанесен му бил побой, откаран бил с автомобила си край с. Каменар, като бил заплашван с пистолет, произведени са и изстрели. След това мъжът бил върнат в града на местоживеенето си. Варненският окръжен съд е определил задържане под стража за 18-годишен младеж, домашен арест за втория обвиняем и парична гаранция за 21-годишния Александър С. Прокуратурата протестира мярката „гаранция в пари“ в размер на 3 000 лв. с настояване мъжът да бъде задържан под стража. Младежът не е осъждан, не е криминално проявен, студент е и има намерение да работи, става ясно от материалите по делото.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че Александър С. безспорно е участвал в деянието. Нещо повече – бил е негов инициатор, защото е имал финансови отношения с пострадалия. Степента на проявена агресия, дори след като финансовата претенция е била удовлетворена, говори негативно за личността му.

Адвокатът на обвиняемия не видя основания за задържането му под стража. Александър каза пред съда, че иска да продължи висшето си образование и да работи. Изрази съжаление за случилото се.

Съдът обясни, че целта на настоящото производство е да констатира дали е обосновано предположението за съпричастност на привлечения към наказателна отговорност към вмененото му във вина деяние. Горната инстанция не сподели вижданията на Варненския окръжен съд, че съпричастността му се изчерпва само с присъствие в автомобила. Доказателствата дават основание на държавното обвинение да го подозира, тъй като действително неговите отношения с пострадалия са мотивирали останалите му съпроцесници да предприемат действията, предмет на обвинението. Престъплението е тежко умишлено, като Наказателният кодекс го наказва с между 7 и 15 години лишаване от свобода. Касае се за деятелност с висока опасност. Затова трябва да бъде защитен общественият интерес и да се ограничи възможността за противоправно поведение в бъдеще. Тоест, макар да няма опасност обвиняемият да се укрие, има риск да извърши престъпление. Отличните характеристики за личността на Александър прави задържането му под стража прекалено тежка мярка. Затова въззивната инстанция прецени за подходящ домашният арест, който бъде контролиран със средство за електронно наблюдение.

Съдебният акт, с който Апелативен съд – Варна отмени определението на първата инстанция и взе мярка „домашен арест“ спрямо обвинения в отвличане Александър С., не подлежи на обжалване. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648