Обвиняем за убийство остава в ареста, реши Апелативен съд - Варна

Варна<+> 29.06.2021 15:06 Снимка: ДНЕС+

Обвиняем за убийство остава в ареста, реши Апелативен съд - Варна

            Варненският апелативен съд прие за законосъобразно задържането под стража на обвиняем за убийство край търговищкото село Ралица. Въззивната инстанция потвърди определението на Окръжен съд – Търговище, с което е оставена без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Диан М. Той е бил задържан на 24 март с още един мъж и двама непълнолетни. 

Четиримата са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Търговище за това, че на 23 март тази година в землището на с. Ралица в съучастие умишлено са умъртвили с особена жестокост и по особено мъчителен начин 52-годишен мъж. Деянието е по хулигански подбуди. Диан е действал при условията на опасен рецидив, тъй като е  осъждан 7 пъти.

            В днешното съдебно заседание Апелативната прокуратура представи документи, свидетелстващи за сходно деяние на обвиняемия пет месеца преди убийството. След изготвяне на назначените по настоящото дело експертизи, разследването ще приключи в законовия срок, който изтича на 25 юли, посочи представителят на държавното обвинение. 

            Адвокатът на Диан М. каза, че начинът на настъпването на смъртта на жертвата все още не е уточнен. Неясно е кой от четиримата е нанесъл смъртоносния удар. Няма доказателства, показващи конкретни негови действия като съизвършител, смята защитата.

            Апелативният съд отчете, че се разследва задружна престъпна деятелност. Извършеното престъпление се наказва  най-строго от закона – с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Втората инстанция сподели становището на Търговищкия окръжен съд, че няма основания за промяна на мярката за неотклонение на Диан М. Няма нови доказателства, които да разколебаят нито обоснованото предположение за авторството на деянието, нито наличието на риск от укриване или извършване на престъпление. Задържането е законосъобразно и към настоящия момент. Разумното предположение, че обвиняемият е съпричастен към убийството е подкрепено с доказателства. Опасността той да се укрие или наруши закона се извежда от механизма на разследваното деяние, престъпната упоритост, тежкия резултат и отношението към стореното. Съдът обърна внимание и на съучастниците – двама непълнолетни и млад мъж – син на задържания.

            Съдебният състав взе предвид, че арестът не надхвърля разумните срокове, предвидени в европейската и националната съдебна практика. Като прецени, че задържането под стража е законосъобразно и съответно на повдигнатото обвинение, Апелативният съд във Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвинения в убийство по хулигански подбуди,  извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин Диан М.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448